Anton Hrachovský Iné športy Šport

Začala nová atletická sezóna: Medailové a reprezentačné ambície Novozámčanov, FOTO

Nová súťažná sezóna začala aj pre jeden z najúspešnejších atletických klubov na Slovensku. Ambície niektorých jeho pretekárov sú medailové i reprezentačné.

Ilustračný obrázok k článku Začala nová atletická sezóna: Medailové a reprezentačné ambície Novozámčanov, FOTO
17
Galéria
Foto: Anton Hrachovský

Atletický klub AC Nové Zámky patrí na slovenskej scéne medzi stálice. V uplynulom ročníku 2018 sa spomedzi 86 bodovaných klubov umiestnil na 8. mieste. Navyše, v ten istý rok ubehlo okrúhlych 60 rokov od založenia organizovanej atletiky v našom meste.

Medzi najlepšími by Zámčania nemali chýbať

Vrcholom atletickej sezóny 2019 na dráhe budú na prelome septembra a októbra Majstrovstvá sveta v katarskej Dohe. Pre mládežnícke vekové kategórie to budú Majstrovstvá Európy juniorov v júli vo švédskom Borase.

„Určite by na nich nechcel chýbať aj novozámocký kladivár Miloslav Konopka. O dva roky mladší pretekári majú v azerbajdžanskom Baku súťaž olympijských nádejí EYOF, kde sa budú o účasť tak isto uchádzať aj pretekári novozámockého AC,“ predostrel plány jeden z predstaviteľov novozámockého klubu Peter Straňovský.

Vo vrhu guľou a v hode diskom to bude Milan Haborák, v trojskoku a v skoku do diaľky Lea Farkas a v behoch na 200m a 400m Marek Valo.

„Táto štvorica špičkových pretekárov, reprezentantov Slovenska, bude patriť určite medzi najlepších aj na domácich šampionátoch dorastu a juniorov,“ tvrdí Peter Straňovský.

Juniori budú súťažiť na Majstrovstvách Slovenska koncom júna v Bratislave a dorastenci v júli v Košiciach. V kategórii staršieho žiactva by mala zabojovať o reprezentačný dres minimálne dvojica pretekárok.

Ide o Rebeku Žibritovú v skoku do diaľky a Lauru Tomanovú v niektorom z behov na stredné vzdialenosti.

Žibritová sa v roku 2018 stala najlepšou novozámockou pretekárkou.

Záver sezóny na Betliari

V staršom žiactve a doraste si najlepšie kolektívy po štyroch oblastných kolách vybojujú účasť v jesennom finále Majstrovstiev Slovenska. Dorast čaká finále v októbri v Dubnici a staršie žiactvo v Bratislave. „Chýbať by na nich nemali minimálne dva, možno aj tri novozámocké kolektívy zo štyroch vekových kategórií,“ vraví Peter Straňovský.

„Na týchto Majstrovstvách by mali mať medailové ambície minimálne chlapci v družstve dorastencov. Majstrovská atletická sezóna 2019 bude mať svoj záver šampionátom v cezpoľnom behu jednotlivcov a družstiev všetkých vekových kategórii v parku historického kaštieľa Betliar pri Rožňave 23. novembra 2019,“ dodal na záver Peter Straňovský.

Mladšie žiactvo bude mať svoj vrchol sezóny na júnových Majstrovstvách Slovenska v Trenčíne a viacbojári si v septembri odkrútia aj MSR. Ostatné vekové kategórie absolvujú M SR vo viacbojoch v máji v Trnave.

Šampionát mužov a žien organizuje v júli 2019 Spartak Dubnica. Stane sa tak v rámci osláv 75. výročia organizovanej atletiky v Dubnici.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť ako to vyzeralo na oslavách 60. výročia založenia organizovanej atletiky v Nových Zámkoch.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

60 rokov organizovanej atletiky v meste Nové Zámky
17
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM