Anton Hrachovský Samospráva

Z jednej z novozámockých artézskych studní už voda netečie: Dôvod je neznámy

Z artézskej studne v Nových Zámkoch prestala vytekať voda. Radnica zatiaľ nevie, v čom je problém.

Ilustračný obrázok k článku Z jednej z novozámockých artézskych studní už voda netečie: Dôvod je neznámy
Foto: Anton Hrachovský

Z artézskej studne na Tajovského ulici v Nových Zámkoch prestala vytekať voda. Okrem nej sú problémy aj s ďalšou artézskou studňou. Znížený prietok má aj neďaleká artézska studňa na Roľníckej ulici. Podľa vyjadrenia radnice momentálne nie je známe, prečo k tomuto stavu došlo.

„Mesto nerobilo žiadne obmedzenia prietoku. Odpoveď na otázku, či vyschol prameň, alebo sa pokazilo potrubie, môže odpovedať len špeciálna diagnostika,“ informoval magistrát.

Vrt na Tajovského ulici má hĺbku približne tristo metrov. „Na povrch vedie železné potrubie s priemerom okolo 7,5 centimetra. Parametre vrtu vo väčšej hĺbke nepoznáme, mestský úrad nemá k nemu k dispozícii žiadnu technickú dokumentáciu,“ uviedla vedúca odboru komunálnych služieb na mestskom úrade Monika Kutenicsová.

Treba pomoc kamery

Pri kontrole studne na Tajovského pracovníci mesta zistili, že hladina vody siaha niekoľko desiatok centimetrov pod úroveň chodníka. Podľa Kutenicsovej už na viac nestačí tlak alebo množstvo vody. Ako pripomenula, príčin môže byť viac. „Či už je to havária v podobe zaneseného, prelomeného alebo deravého potrubia, alebo vysoké teploty, ktoré od apríla atakujú tridsiatky a spôsobili úbytok spodnej vody,“ skonštatovala.

Skutočnú príčinu nedostatku vody v studni možno podľa Kutenicsovej zistiť iba pomocou kamery, ktorá by prešla celým vrtom alebo po prípadné zanesené či poruchové miesto. „Takáto diagnostika by stála odhadom okolo päťtisíc eur, podľa výsledkov súťaže alebo verejného obstarávania. Takúto sumu na údržbu v tomto roku určite nemáme, museli by sme najprv upraviť rozpočet,“ dodala Kutenicsová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM