Anton Hrachovský Kultúra

Vzdušné Zámky: Program, s ktorým sa radnica pobije o výhru v súťaži o Mesto kultúry

Radnica predstavila hlavné piliere, o ktoré sa bude opierať v súťaži o titul Mesta kultúry 2020. Po druhý raz sa ocitla vo finálovom výbere.

Zdroj: YouTube.com

Poslanci Nových Zámkov schválili na marcovom mestskom zastupiteľstve spolufinancovanie prípravnej fázy projektu Vzdušné Zámky Mesto Kultúry 2020. Ide o podporu projektu, ktorým Nové Zámky súperia o titul Mesta kultúry 2020.

Vzdušné Zámky Mesto Kultúry 2020

Vo finále sa Nové Zámky stretnú so Spišskou Novou Vsou a Starou Ľubovňou. Štvrtým prihláseným, no neúspešným mestom bol Martin.

Projekt je zameraný na regeneráciu mesta kultúrou, na položenie základov nových kultúrnych tradícií, na získanie nového publika, na aktivizáciu spoločenského života, na podporu tolerancie a schopnosti vnímať komunitu okolo v širšom kontexte.

Finálový program

Cieľom projektu Vzdušné Zámky 2020 je doplnenie kultúrnych podujatí, aké v meste doposiaľ neboli. Chceme hlavne naštartovať komunitný život v rámci kultúry. Už teraz máme 37 participujúcich subjektov z tejto oblasti," uviedla Denisa Felixová, vedúca odboru školstva, sociálnych vecí a kultúry Mestského úradu. Dodala, že hlavnými programovými cieľmi sú naštartovanie dialógov, podnietenie solidarity a schopnosti počúvať iné názory, poznanie histórie, edukácia a regenerácia kultúrou.

V pláne sú tiež vystúpenia novozámockých hudobných skupín, či už v rámci klubových nocí, samostatných koncertov, alebo ako predskokanov hosťujúcich súborov. Potvrdená má byť napríklad účasť zoskupenia Sedaa, ktoré predvádza spojenie mongolskej a orientálnej hudby. Vystúpiť by mala aj maďarská skupina Söndörgő spájajúca balkánske s country rytmami.

Súčasťou sú dva podporné projekty:

  • Kultúrna akupunktúra – Podstatou je vyniesť kultúru z kamenných inštitúcií do ulíc mesta.
  • Apropo kultúra: – Cieľom je zlepšiť dostupnosť podujatí aj sociálne a zdravotne znevýhodneným skupinám, ale aj menšinám.

Výška maximálnej podpory na jeden projekt a rok bude 300-tisíc eur, výška povinného minimálneho spolufinancovania projektu bude 20 % z rozpočtu projektu.

Rozpočet prípravnej fázy je 13 700 eur, z toho žiadaná podpora z FPU je 10-tisíc eur a spolufinancovanie mesta je 3 700 eur.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Fotogaléria: Mesto Nové Zámky
28
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM