Anton Hrachovský Správy

Vytiahnite dvojkolesových tátošov: Novozámčania si užijú nočnú cyklojazdu

Novozámčania si po prvý raz užijú hromadné nočné bicyklovanie. Postarala sa o to mladá nadšenkyňa pohybu na dvoch kolesách.

Ilustračný obrázok k článku Vytiahnite dvojkolesových tátošov: Novozámčania si užijú nočnú cyklojazdu
Foto: Erika Cserepesová

Preprava bicyklom je populárna v mnohých krajinách a postupne sa do širšieho povedomia dostáva aj na Slovensku. V niektorých mestách viac, v iných menej. Cyklisti žijú pochopiteľne aj v Nových Zámkoch, kde však s výnimkou hrádze, nie je o nich príliš postarané.

Nočné bicyklovanie

Historicky prvá nočná cyklojazda v Nových Zámkoch sa bude konať v stredu 22. augusta. Stretávka je o 20:15 na parkovisku na Pribinovej ulici (kde zvykli byť kolotoče pri Bernolákovom parku), nasledovať bude 11 km dlhý okruh po meste a hrádzi. Osvetlenie bicykla je povinné, prilba podľa vlastného uváženia.

Prvú nočnú cyklojazdu pripravila Novozámčanka Erika Cserepesová, o ktorej sa dá povedať, že bicykel je jej každodennou súčasťou. „Ani neviem, kedy a kde som prvýkrát počula o nočnej cyklojazde, ale anglický pojem „Night Ride“ mám už dlho zarytý v pamäti. Párkrát som bola aj na dennej verzii takejto hromadnej jazdy v Budapešti. Zídu sa tam tisícky nadšencov cyklistiky s cieľom upozorniť na to, že my, cyklisti sme tiež účastníkmi cestnej premávky a treba s nami rátať, čo sa týka dopravy aj infraštruktúry. V roku 2013 som bola dobrovoľníčkou v organizačnom tíme, bol to úžasný pocit spolupodieľať sa na takej veľkolepej akcii,“ opísala vznik nápadu nočnej jazdy po Nových Zámkoch mladá Novozámčanka.

Najnovší zážitok mám Erika len spred mesiaca, z neďalekej Nitry. V tomto krajskom meste funguje občianske združenie s názvom ´Rozbicyklujme Nitru!´. „Združnie je hlasom cyklistov a poukazuje na rôzne spôsoby zlepšenia, skvalitnenia a rozvoja mestskej cyklistiky ako udržateľnej, priestorovo nenáročnej a ekologickej formy dopravy v Nitre,“ vysvetľuje fanúšička bicyklovania.

„Táto skupinka každý mesiac organizuje cyklojazdy Critical Mass a ako sprestrenie, v letných mesiacoch aj nočné jazdy. Ja som sa zúčastnila tej, ktorá sa konala 17. júla. Síce podvečer som pedálovala do Nitry v miernom daždi, ale našťastie to ľudí neodradilo, lebo na Svätoplukovom námestí sa nás o 21:30 zišlo zhruba 60 až 70. Odtiaľ sme sa vybrali na 15-kilometrovú jazdu mestom na svojich vysvietených, blikajúcich bicykloch a v dobrej nálade,“ dodáva Erika.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM