Viktória Botošová Kultúra

Vystavili tvorbu keramikára Petra Cseha: Do kedy si ju môžete pozrieť?

Na samostatnej výstave v dunajskostredskej Gallery Nova predstavuje svoje diela keramikár Peter Cseh. Kurátorom výstavy, je jeho výtvarný pedagóg Daniel Krascsenits.

Ilustračný obrázok k článku Vystavili tvorbu keramikára Petra Cseha: Do kedy si ju môžete pozrieť?
Zdroj: TASR

Na samostatnej výstave v dunajskostredskej Gallery Nova predstavuje svoje diela keramikár Peter Cseh. Kurátorom výstavy, ktorá je otvorená do konca januára, je jeho výtvarný pedagóg Daniel Krascsenits.

„Vyzdvihujem ojedinelosť Petrovho keramického rukopisu, ktorý prináša dnešnému svetu úžitkové umenie nové a celkom iné. Je nesmierne vzácne, že práve v súčasnosti, keď sa tak ľahko kopírujú diela, autor vytvára neopakovateľnú originálnu tvorbu,“ povedal.

Ako uviedla riaditeľka Žitnoostrovského osvetového strediska Jana Svetlovská, Peter Cseh je rodákom z okresného mesta Dunajská Streda, ale vyrástol v susednej obci Dolný Bar, kde aj tvorí. Absolvoval štúdium slovenskej ľudovej majoliky v Modre a umeleckej keramiky v Pezinku. Tu mal možnosť spolupracovať s viacerými známymi slovenskými keramickými majstrami. Po skončení umeleckej školy si v roku 2013 založil firmu na výrobu keramiky. Po pár rokoch si vytvoril unikátny vlastný štýl a techniku umelecko-remeselnej tvorby. Vystavoval v Bratislave, Pezinku a v rokoch 2014 a 2015 v Dunajskej Strede. V roku 2015 sa zúčastnil na súťaži Výtvarné spektrum, kde na okresnom a krajskom kole získal prvé miesto. Jeho práce vystavili aj na celoštátnej súťaži v Trenčíne 2015.

„Mám pocit, že inšpirácia prichádza ku mne akoby zázrakom. Nie je to o tom, že by som si povedal, teraz idem urobiť to alebo ono, takú formu, taký vzor. Hotové dielo sa tvorí v čase a niekedy akoby aj mimo mňa. Sám som veľakrát prekvapený z hotovej misy, vázy,“ priznal Cseh. Dodal, že je veľmi vďačný za tento dar. Prináša mu to pokoj a radosť.„Dúfam a želám si, aby to pocítili aj ľudia, ktorí si moje dielo kúpia. Neustále viac a silnejšie si uvedomujem, že patríme k sebe – všetci, že sme prepojení a máme si navzájom pomáhať,“ pokračoval. Podľa jeho názoru je dôležité, aby deti poznali svoje historické korene, aby sa nevenovali len tým pominuteľným hodnotám, ktorými sú dnes tak veľmi obklopené.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM