Anton Hrachovský Správy

Vysoké teploty trápia poľnohospodárov: V okrese Nové Zámky klesla kvalita úrody

Poľnohospodári pozbierali doposiaľ 90 % hustosiatych obilnín. S úrodou v novozámockom okrese tiež nemôžu byť úplne spokojní.

Ilustračný obrázok k článku Vysoké teploty trápia poľnohospodárov: V okrese Nové Zámky klesla kvalita úrody
Zdroj: TASR

Výrazne vysoké teploty v posledných týždňoch si vyžiadali svoju daň aj u poľnohospodárov. Vo viacerých oblastiach Slovenska kvalita úrody poklesla, okres Nové Zámky nevynímajúc.

„V oblastiach s pozberanou úrodou sa pripravuje pôda pod oziminy. Žatva sa presúva do vyššie položených oblastí. Súčasný stav porastov kukuríc a tempo nástupu zberu silážnych kukuríc napovedajú pokles úrod oproti dostupným odhadom,“ informoval Matej Korpáš zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Aktuálne vysoké teploty podľa Korpáša znepríjemňujú život najmä hospodárskym zvieratám. Poľnohospodári prijímajú opatrenia na elimináciu vplyvu vysokých teplôt podľa svojich možností, najčastejšie úpravou vlhkostných pomerov ustajňovacích objektov, pri hovädzom dobytku aj nočným pasením. „V okrese Nitra sme napríklad zaznamenali denný pokles produkcie mlieka o 5 až 10 %,“ priblížil.

Horšia úroda v Nových Zámkoch

Počasie malo vplyv aj na úrodu v našom okrese. „V okrese Nové Zámky sme zaznamenali zhoršenú kvalitu úrody. Pokles úrod v porovnaní s rokom 2017 je v rámci okresu u týchto komodít – jačmeň o 17 %, ostatné obilniny o 46 %, hrach o 25 %. Úroda repky a pšenice je porovnateľná s rokom 2017. Pri jesenných plodinách sa očakáva pokles úrod u všetkých komodít – kukurica, slnečnica, ako aj cukrová repa, odhadom o 10 až 20 %,“ spresnil zástupca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

V okrese Nitra však podľa Korpáša predpokladajú poľnohospodári lepšiu úrodu jesenných plodín ako v minulom roku. „Registrujeme tak veľké regionálne aj vnútroregionálne rozdiely. Preto bude nutné aj posudzovať úrodu na regionálnej úrovni. Žatva je ukončená aj v ďalších, severnejších okresoch,“ poznamenal.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM