Anton Hrachovský Správy

Výsledky testovania seniorov v Zámkoch sú známe. Kraj ráta aj v druhou vlnou pandémie

V centre pre seniorov v Nových Zámkoch sa nový koronavírus našťastie nevyskytol. Župa sa už pripravuje na prípadnú druhú vlnu pandémie.

Ilustračný obrázok k článku Výsledky testovania seniorov v Zámkoch sú známe. Kraj ráta aj v druhou vlnou pandémie
6
Galéria
Foto: Anton Hrachovský

Pokiaľ sa bavíme o nebezpečenstve pandémie spôsobenej novým koronavírusom, starí ľudia žijúci v domovoch dôchodcov sú jednou z najohrozenejších skupín obyvateľstva. S náročnou situáciou sa museli vyrovnať aj v zariadení Vek nádeje v Nových Zámkoch.

Žije v ňom 190 seniorov, o ktorých sa stará takmer 140-členný tím zamestnancov. Od polovice apríla čakali na dodanie testov na COVID-19.

Výsledky potešili

„Začiatkom mája dorazila do zariadenia snáď najžiadanejšia zásielka posledných dní. Bolo v nej vyše 300 rýchlotestov od Nitrianskeho samosprávneho kraja,“ vysvetlilo vedenie Veku nádeje na sociálnej sieti.

Testovanie zamestnancov a obyvateľov začalo postupne. V priebehu mája bolo celoplošné testovanie všetkých obyvateľov a zamestnancov zariadenia v Nových Zámkoch ukončené. Jeho vedenie sa dozvedelo výbornú správu.

„Otestovaní sú už všetci obyvatelia i zamestnanci Veku nádeje. U všetkých bol výsledok testov negatívny,“ dodáva vedenie Veku nádeje.

Kraj sa pripravuje na druhú vlnu

Podľa lekára Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Ľubomíra Ševčíka sa pod tento výsledok podpísali predovšetkým včasné a razantné opatrenia. NSK podľa jeho slov na riziko ochorenia COVID-19 reagoval hneď, ako to bolo možné.

"Vedeli sme, že treba prijať razantné kroky, hlavne zákaz návštev, aby sa ľudia neinfikovali. Spravili sme všetko preto, aby sme zabránili šíreniu a masívnemu výskytu koronavírusu v našom kraji,“ zhodnotil Ševčík.

Kraj má momentálne k dispozícii viac ako 10-tisíc rýchlotestov zo správy štátnych hmotných rezerv. Podľa Ševčíka sa NSK pripravuje na prípadnú druhú vlnu pandémie. Tá by podľa lekára NSK mohla prísť na prelome septembra a októbra s nástupom chrípkového obdobia.

Zariadenie sociálnych služieb Vek Nádeje v Nových Zámkoch
6
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM