Anton Hrachovský Správy

Výskyt melanómu je na vzostupe: Nemocnica v Zámkoch ponúka bezplatné vyšetrenie

Už 15. rok si Európania pripomenuli Deň melanómu. Pri tejto príležitosti ponúka novozámocká nemocnica vyšetrenia materských znamienok zadarmo.

Ilustračný obrázok k článku Výskyt melanómu je na vzostupe: Nemocnica v Zámkoch ponúka bezplatné vyšetrenie
Zdroj: TASR

Európsky deň melanómu si ľudia pripomínajú každoročne v máji, ten tohtoročný pripadol na 15. mája. S týmto dňom je spojená aj prevencia proti nádorovým ochoreniam kože. Preventívne vyšetrenia sa konajú aj v Nových Zámkoch, akurát termín sa posunul až na jún.

Bezplatné vyšetrenie v nemocnici

Melanóm je zhubný nádor, pôvodom z kožných buniek melanocytov. Tie produkujú farbivo melanín, ktoré sa vo väčšom množstve nachádza v pigmentových névoch – materských znamienkach.

Aj preto si i tento rok môžu dať Novozámčania vyšetriť znamienka zadarmo.

Urobiť tak môžu do 8. júna 2018, v čase od 9:00 do 14:30, v nových priestoroch Dermatovenero­logických ambulancií nemocnice Nové Zámky. Nachádzajú sa v zimnej záhrade vedľa Magnetickej rezonancie. K dispozícii je ambulancia číslo 1 a 2. K vyšetreniu netreba výmenný lístok od praktického lekára ani žiadne doporučenie.

Melanóm na vzostupe a ohrození ľudia

Výskyt melanómových nádorov kože narastá na celom svete, rovnako rastie počet úmrtí, ktoré má na svedomí. Najviac nových prípadov v Európe majú podľa Národného portálu zdravia Nóri, Dáni a Švajčiari. Najnižší výskyt je v Stredomorí.

Ako uvádza tento špecializovaný web, zvýšené riziko vzniku melanómu sa vyskytuje u ľudí, ktorí sa opakovane spálili na slnku, ale aj u ľudí s fototypom kože I. a II. (bledá pokožka s pehami, ryšavé či plavé vlasy, modré oči). Ohrození sú aj jedinci s mnohopočetnými materskými znamienkami a pacienti, ktorých priamy pokrvný príbuzný (otec, matka, sestra, brat) mal melanóm. Tým hrozí až osemnásobne zvýšené riziko.

Na pozore pred ním bysa mali mať aj pacienti liečení prípravkami potláčajúcimi imunitu (po transplantáciách, s HIV, s psoriázou, artritídou, Crohnovou chorobou), ďalej muži a ženy po 65. roku života a tiež pracovníci, ktorí sú chronicky vystavení slnečnému žiareniu, ako stavbári, cestári, montéri či poľnohospodári.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM