Anton Hrachovský Samospráva

Vynovené kino Mier slávnostne otvorili: Do Zámkov zavítala aj nečakaná návšteva

Kino Mier sa po rekonštrukcii dočkalo slávnostného otvorenia. Okrem zástupcov mesta a verejosti zavítal na otvorenie i dodávateľ opráv, s ktorým sa mesto súdi.

Ilustračný obrázok k článku Vynovené kino Mier slávnostne otvorili: Do Zámkov zavítala aj nečakaná návšteva
12
Galéria
Foto: Anton Hrachovský

V roku 2018 si Nové Zámky pripomínajú 90 rokov audiovizuálnej kultúry. Tento rok ide už o 91. kinosezónu v našom meste. Počas leta, až do konca septembra, bolo Kino Mier mimo prevádzky z dôvodu rekonštrukcie. Jeho slávnostné otvorenie sa odohralo 15. októbra o 18:00.

Slávnostné otvorenie

Hudobným hosťom slávnostného večera bol Peter Balogh Orchestra. Zrekonštrované kino je prístupné už od 28. septembra.

Najvýraznejšou zmenou je úprava priestoru okolo kina. Spevnené plochy sú už skutočne spevnené a vstup do budovy je bezbariérový. Na cyklistov sa pozabudlo – stojan na bicykel pred vchodom do kina (zatiaľ) nenájdu. Úpravami prešiel aj interiér budovy. Vo vstupnej miestnosti pribudla kaviareň a malé pódium na kultúrne vystúpenia. Vymenilo sa aj kúrenie a inštalované bolo nové chladenie. Zrekonštruovalo sa osvetlenie a filmy sa budú premietať na novom plátne.

Dodávateľov protest

Situácia okolo kina a jeho rekonštrukcie však nie je ani zďaleka ideálna. Zhotoviteľ rekonštrukcie fasády kina – galantská firma AVA-stav s.r.o. sa bude s mestom súdiť. Namieta proti zmluvnej pokute vo výške 128-tisíc eur, ktorú si radnica v dôvodu omeškania prác uplatnila. Zástupcovia AVA-Stavu už niekoľkokrát vyšli do ulíc mesta s transparentom. I v deň slávnostného znovuotvorenia kina. „Nové Zámky majú krásne kino, ktoré mesto nezaplatilo,“ uvádza sa na mobilných billboardoch, ktoré križovali ulice mesta. Už niekoľko týždňov je komunikácia medzi obomi stranami na bode mrazu, čo potvrdil aj Tibor Polák zo spoločnosti AVA-Stav. Rozhodne sa tak na súde.

K situácii sa vo svojom príhovore vyjadril i primátor mesta Otokar Klein. „Nemal som z áut s billboardami pred kinom zlý pocit. Práve naopak, bol som nesmierne rád, že zástupcovia spoločnosti AVA-Stav takto vyjadrili svoj názor. Som veľmi rád, ako naše kino vyzerá, ako sa rekonštrukcia zvládla,“ povedal primátor na margo zástupcov dodávateľa rekonštrukčných prác, ktorí sa s radnicou súdia.

„Mesto Nové Zámky je pripravené zaplatiť spoločnosti AVA-Stav zvyšnú čiastku, pokiaľ tak rozhodne súd. Verím, že súd rozhodne tak, ako má a že jeho rozhodnutie neovplyvní žiadna politická okolnosť. Napriek tomu patrí AVA-Stavu a každému jednému subdodátaveľovi veľká vďaka,“ dodal Klein.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Zrekonštruované kino Mier slávnostne otvorili
12
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM