Anton Hrachovský Iné športy Šport

Výchova špičkových športovcov v Zámkoch stagnuje: Chýba bližšia spolupráca s mestom

Úspešná budúcnosť športových družstiev je bytostne závislá od výchovy nových športovcov. O problémoch mládežníckeho športu v našom meste a ich možnom riešení sme sa porozprávali s funkcionárom atletického klubu AC Nové Zámky Petrom Straňovským.

Ilustračný obrázok k článku Výchova špičkových športovcov v Zámkoch stagnuje: Chýba bližšia spolupráca s mestom
Foto: Anton Hrachovský

Po skončení halovej súťaže patrí Atletickému clubu (AC) Nové Zámky na základe bodovania prvých ôsmych miest zo všetkých vekových kategórií 11. miesto na Slovensku za zisk 98 bodov a 6 medailí. Oproti roku 2016 je to síce vylepšenie o 3 miesta, ale na takej istej bodovej úrovni.

(Komplexná) pomoc by mala prísť aj zo strany mesta

Podľa Straňovského, pokiaľ by sa chcela novozámocká atletika po záverečných tohtoročných pretekoch umiestniť aspoň v prvej desiatke, je nutné zapojiť do pravidelnej tréningovej činnosti viac trénerov a priviesť k nej viac pretekárov. „Pokým by sa mala dosiahnuť úroveň výkonnosti z pred šiestich, siedmych rokov, keď AC Nové Zámky neskončil v tomto celoročnom bodovaní horšie ako na siedmom mieste na Slovensku – to by si už vyžadovalo pomoc zo strany mesta prijatím komplexného programu zabezpečenia športovej prípravy mladej generácie,“ povedal Peter Straňovský z AC Nové Zámky. Tunajší atletický klub skončil v roku 2010 dokonca na historickom celoslovenskom 2. mieste, pričom na základe umiestnení z posledných 12 rokov patrí novozámockej atletike veľmi dobré 4. miesto.

Ako by takáto pomoc zo strany mesta mohla vyzerať? „Či už vytvorením podmienok na možnosti pravidelného testovania žiakov základných škôl, organizovaním dlhodobých súťaži na úrovni mesta pre všetky stupne ZŠ, vrátanie najvyšších ročníkov materských škôl. Ďalej ide o zabezpečenie základných prevádzkových potrieb ako sú všetky druhy energií, základná údržba športových zariadení, pokrytie nákladov na majstrovské súťaže a základnú športovú výstroj, prípadne aj financovanie trénerov mládežníckych vekových kategórií pre najpopulárnejšie kolektívne športy a hlavné individuálne olympijské športy,“ vyslovil myšlienku Peter Straňovský.

Zapájanie detí

Na nedostatok vlastných odchovancov trpí viacero novozámockých tímov. Spomínanými krokmi by sa mohlo predísť situáciám, keď niektoré naše úspešné, ale aj menej úspešné, celky hrajú takmer kompletne s cudzími športovcami. Momentálne je to tak aj v prípade seniorského hokeja, hádzanej ale aj v mužskom či ženskom futbale. „Pri vytváraní takého programu zo strany komisie športu by sa účinnej spolupráci nebránil ani jeden zainteresovaný športový klub. S podporou by sa to určite stretlo aj na úrovni mestského zastupiteľstva. Do pravidelnej športovej činnosti by malo byť zapojených čo najviac detí,“ pokračuje Peter Straňovský.

V minulosti začínali v Zámkoch kariéru úspešní športovci

Je to už dosť dávno, keď sa v podmienkach novozámockého športu vychovali slovenskí reprezentanti štartujúci aj na európskych či svetových šampionátoch, ale aj v popredných zahraničných družstvách, ako sú Oliver Rábek, Gabriel Vadkerti, bratia Straňovskí či Alexandra Ivanova. Ako Straňovský podotkol, keď sa v minulosti hrala v Zámkoch hádzanárska HIL-ka, v rokoch 2001 až 2005 tvorilo družstvo HC Štart minimálne 8–9 odchovancov a 5–6 legionárov.

„V posledných rokoch síce pribudlo viacero talentovaných hráčov ako Pavlovič, Gyurics či Ficza, no pri zlepšených podmienkach by aj individuálne športy v Nových Zámkoch dokázali pripraviť viac slovenských reprezentantov, aspoň na mládežnícke európske či svetové šampionáty,“ dodal k téme budúcnosti nielen atletických mládežníckych pretekárov funkcionár AC Nové Zámky.

V minulosti boli takými reprezentantmi napríklad v atletike vrhači Pavol Ženčár, Patrícia Slošárová a stále aktívny Adrián Matušík. Takí boli aj v gymnastike, plávaní a vo veľmi dávnej histórii aj v tenise – Henrieta Nagyová a Martina Suchá. Tie mimochodom tvorili polovicu víťazného družstva Slovenska v jedinom slovenskom víťazstve vo FED cup-e.

Okrem tohto všetkého chýba tunajším (nielen) športovým klubom marketing. Pritom v dnešnej dobe by sa dal robiť pohodlne s minimálnymi nákladmi. Vďaka tomu by sa aj sponzori hľadali ľahšie a kluby by neboli až v takej miere odkázané na financie z mestskej kasy. Ale to je už na inú debatu…

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM