Marcela Bogdányová Rôzne

Vybudovanie vodnej elektrárne na Zúgove

Na aprílovom mestskom zastupiteľstve poslanci schválili podnet na zmenu územného plánu v časti Zúgov. Účelom zmeny bolo vybudovanie malej vodnej elektrárne.

Malá vodná elektráreň by mala stáť na pravej strane toku rieky Nitra súkromným investorom. Ten sa zaviazal uhradením všetkých nákladov súvisiacich s procesom.

Verejné prerokovanie návrhu sa konalo 6. septembra 2010 na mestskom úrade. Po odbornej stránke stretnutie zastupovali vedúci odb. územného rozvoja a architektúry L. Laurinec s ostatnými pracovníkmi, architekt V. Hrdina a spracovateľ štúdie MVE Jozef Ľahký. Ten podal podrobné informácie o realizácii stavby z technického hľadiska. MVE ako priemyselná stavba nezaberie žiadnu poľnohospodársku ani lesnú pôdu. Z toho dôvodu stavba nebola riešená podľa zákona č. 24/2006 o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Zároveň nezasiahne chránené vtáčie územie, prírodnú pamiatku ani regionálny biokoridor a zvýši sa protipovodňová ochrana. Výstavba MVE (v priestore malého betónového výbežku so zábradlím s pohyblivou haťou cez rieku) prinesie okrem pozitívneho ekologického dopadu aj úpravu a stabilizáciu súčasných stavov, napr. sa zachová neustály prietok vody, stabilizuje a upraví sa ľavostranná časť brehu a iné.

Do pozornosti sa dostala aj prístupová cesta, po ktorej by mali počas výstavby jazdiť nákladné autá. Je zároveň hlavným komunikačným spojom do centra záhradkárskej osady. Mesto schválilo zmenu toho územného plánu aj so zapracovaním pripomienky o jej zrekonštruovaní.

Medzi Novozámčanmi sa okolo Zúgova rozprúdila debata. Pozitíva či negatíva ukáže čas. Návratnosť investícií do ekologických zdrojov sa predpokladá asi o 12 až 15 rokov.

zugov
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM