Anton Hrachovský Komunálne voľby

Voľby do samosprávy budú v Zámkoch po starom: Zníženie počtu poslancov neprešlo

Novozámockí poslanci rozhodli, že ich počet sa nezmení ani v nasledujúcom volebnom období. Zníženie počtu poslancov podporilo len šesť z nich.

Ilustračný obrázok k článku Voľby do samosprávy budú v Zámkoch po starom: Zníženie počtu poslancov neprešlo
Foto: Anton Hrachovský

Na ostatnom mimoriadnom zasadnutí novozámockého Mestského zastupiteľstva sa objavil aj návrh na určenie volebných obvodov a počtu poslancov pre voľby do samosprávy. Voľby sa odohrajú 10. novembra 2018. Pozmeňujúci návrh na zníženie počtu poslaneckých kresiel väčšina zamietla.

33-tisíc voličov, 25 poslancov

Nové Zámky sa aktuálne delia na sedem volebných obvodov, ktoré zastupuje dovedna 25 mestských poslancov. K 10. júlu 2018 mali mať Nové Zámky 38 931 oprávnených voličov. Toto číslo sa však do volieb môže ešte zmeniť.

Podľa zákona, mestá do 50-tisíc obyvateľov môžu mať v zastupiteľstve maximálne až 25 volených poslancov.

„Volebný obvod číslo 3 má 5086 voličov a 4 poslanecké mandáty. Ale volebný obvod číslo 5 má viac – až 5114 voličov, no má menej poslaneckých mandátov,“ pýtal sa na predkladaný návrh poslanec Ivan Katona. Rozdiel má byť podľa Eriky Nagyovej z Mestského úradu v tom, že 5. obvode sú zahrnutí aj občania, ktorí nemajú trvalý pobyt v Nových Zámkoch.

Menej poslancov nebude

S ideou zmeny počtu poslancov prišiel poslanec Ivan Katona, ktorý predniesol návrh na zníženie ich počtu na 21, pričom v každom volebnom obvode by boli volení traja poslanci.

„Dávam na zváženie, či je potrebné, aby sme mali maximálny počet poslancov 25,“ navrhol. „Myslím, že by nám stačilo 21 poslancov s tým, že všetky volebné obvody by boli trojmandátové,“ dodal Katona.

Jeho návrh nakoniec neprešiel, hlasovalo zaň len šesť poslancov – Koloman Forró, Ivan Katona, Norbert Kádek, Dušan Legény, Štefan Prešinský a Bertalan Bóna.

V Nových Zámkoch bude tak aj v ďalšom volebnom období 2018 – 2022 úradovať 25 mestských poslancov. Výkon primátora zostane tiež nezmenený, na plný uväzok.

Jednotlivé volebné obvody budú zastupovať nasledovné počty poslancov (tak ako doteraz):

  • Volebný obvod č.1 – 3 poslanci
  • Volebný obvod č.2 – 3 poslanci
  • Volebný obvod č.3 – 4 poslanci
  • Volebný obvod č.4 – 5 poslancov
  • Volebný obvod č.5 – 3 poslanci
  • Volebný obvod č.6 – 3 poslanci
  • Volebný obvod č.7 – 4 poslanci

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM