Anton Hrachovský Správy

VIZUALIZÁCIA: Špeciálne stredisko vznikne v Zámkoch do roku 2021

Moderné strediská prinesú zvýšenie kvality čistenia, údržby a menších opráv, vhodnejšie pracovné podmienky pre zamestnancov a zároveň prispejú aj k zlepšeniu obehov vlakov

Ilustračný obrázok k článku VIZUALIZÁCIA: Špeciálne stredisko vznikne v Zámkoch do roku 2021
2
Galéria
Zdroj: ŽSSK

Železničná spoločnosť Slovensko uspela pri žiadostiach o nenávratný finančný príspevok pre tri strediská technicko-hygienickej údržby (THÚ). Informáciu potvrdil riaditeľ odboru komunikácie a hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Tomáš Kováč.

Nové stredisko v Nových Zámkoch

Z nových stredísk budú môcť profitovať všetky spoločnosti využívajúce slovenské koľaje, a teda aj zákazníci všetkých osobných či nákladných dopravcov.

Do konca roka 2021 vzniknú takéto strediská v troch mestách – v Nových Zámkoch, Zvolene a Humennom.

„Úlohou strediska technicko-hygienickej údržby v Nových Zámkoch bude zabezpečiť údržbu železničných koľajových vozidiel. Cieľom má byť zvýšenie kultúry cestovania, bezpečnosť a ekológia životného prostredia. Hlavnými prvkami strediska budú hala prevádzkového ošetrenia súprav a hala stabilného halového umývača, vrátane potrebného koľajového a infraštruktúrneho vybavenia,“ vysvetlil Tomáš Kováč, riaditeľ odboru komunikácie a hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko.

Definitívne schválenie projektu „Vybudovanie infraštruktúry na kontrolu a prípravu vozového parku železničnej osobnej dopravy – Nové Zámky“ prišlo 30. apríla 2019, keď bolo vydané rozhodnutie Ministerstva dopravy a výstavby SR. Ešte predtým, 16. apríla 2019, boli schválené aj žiadosti na vybudovanie stredísk THÚ vo Zvolene a v Humennom.

V prípade vybudovania strediska v Nových Zámkoch je výška schváleného nenávratného finančného príspevku 39,5 milióna eur, celkové investičné výdavky dosiahnu 40,7 milióna eur.

Verejné obstarávanie na strediská THÚ bolo vyhlásené koncom januára 2019, samotná výstavba potrvá 24 mesiacov, ukončenie výstavby sa očakáva v druhej polovici roka 2021.

Výška nenávratného finančného príspevku z eurofondov na všetky tri strediská je spolu 98,6 milióna eur, celková suma investičných výdavkov predstavuje 101,5 milióna eur.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Plánované stredisko technicko-hygienickej údržby v Nových Zámkoch
2
Galéria
Zdroj: ŽSSK
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM