Palic Palic Iné športy

Vizitka olympionika: Rodák a talentovaný kanoista Peter Gelle

Rýchlostný kanoista Peter Gelle rodák z Nových Zámkov vyrastal v Štúrove. Najväčší úspech v jeho kariére je zisk zlatej medaily v olympijskej disciplíne K2 1000 m s Erikom Vlčekom na MS 2011 v Szegede...

v K1 na 500 m na MS 2010 v Poznani získal striebro, v rovnakej disciplíne sa v tom istom roku v Poznani stal akademickým majstrom sveta (v K1 na 1000 m získal striebro). Na neolympijskej trati K2 500 m získali predtým na ME v Belehrade striebro. Vyhral dvojo pretekov SP – v roku 2010 v K1 na 500 m v Duisburgu a v roku 2011 v K2 na 500 m v Poznani (s Vlčekom).

Rodák z Nových Zámkov vyrastal v Štúrove, kde sa pod otcovým vedením najprv venoval plávaniu. V 12 rokoch presedlal na rýchlostnú kanoistiku pod vedením trénera Jozefa Kužela (otca olympionika zo Sydney 2000 Rastislava Kužela). Od 16 rokov bol v Trenčíne, kde začal chodiť na strednú školu. Neskôr sa tam stal členom detašovaného pracoviska Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica.

Napriek tomu, že krátko po olympiáde bude mať 28 rokov a získal množstvo titulov majstra Slovenska, prvý raz sa v medzinárodnej konkurencii výrazne presadil až v roku 2010. Jazdil vždy veľa disciplín, ale špecializoval sa na K2, v ktorom jazdil spolu s Tomášom Martinekom. Až keď mal jeho spolujazdec pred MS 2010 v Poznani problémy s boľavým chrbtom, tréner Radovan Šimočko mu navrhol, aby premiérovo skúsil trať v K1 – v tréningoch sa totiž v tom roku mimoriadne zlepšoval.

Nečakane vyhral preteky SP v K1 na neolympijskej trati 500 m v Duisburgu a potom senzačne získal striebro na MS v Poznani. Výsledky mu vyniesli titul slovenského Kajakára roka.

Erik Vlček z Komárna, ktorý bol v štvorkajaku už mnohonásobný majster sveta aj Európy, ho oslovil, aby spoločne skúsili dvojkajak (mala to pre neho byť kompenzácia za zrušenie disciplíny K4 na 500 m). Úplne nová posádka, ktorej členovia trénujú separátne, sa úspešne otestovala na ME 2011 v Belehrade.

Gelle s Vlčekom v neolympijskej disciplíne K2 na 500 m hneď pri prvom spoločnom štarte získali striebro. Na MS v Szegede už v olympijskej disciplíne K2 na 1000 m nečakane triumfovali, čím si vybojovali aj olympijskú istotu. Bol to jubilejný desiaty titul z majstrovstiev sveta pre Slovensko v ére štátnej samostatnosti.

Na septembrovej olympijskej regate v Eton Dorney skončili čerství majstri sveta štvrtí, keď Gelle štartoval so žalúdočnými problémami. Tesne pred OH v Londýne si vybojoval aj miesto v K4, keď na poste „háčika“ tejto lode po 12 rokoch vystriedal Richarda Riszdorfera.

Petrovi športoví hrdinovia sú kajakár Knut Holmann a boxerská legenda Muhammad Ali. Obľubuje filmy s Bruceom Willisom a román Maria Puza Krstný otec. Študuje odbor športu na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici.

novezamky24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM