Anton Hrachovský Správy

Víťazný projekt architekta z Tvrdošoviec: Nápad rodáka zo Zámkov oživí rybník v Mani

Víťazný návrh v Súťaži pre vodu vzišiel z hlavy krajinného architekta, ktorý sa narodil v Nových Zámkoch. Aj vďaka nemu by mal rybníček v Mani dostať nový vzhľad.

Ilustračný obrázok k článku Víťazný projekt architekta z Tvrdošoviec: Nápad rodáka zo Zámkov oživí rybník v Mani
3
Galéria
Zdroj: Archív Attilu Tótha

Cieľom Súťaže pre vodu je prepojiť mladých aktívnych ľudí s tými, ktorí hľadajú riešenia konkrétnych problémov s vodou vo svojom okolí.

A tak mali samosprávy, mimovládne organizácie, školy a iné subjekty možnosť prihlásiť reálne problémové situácie, ktoré sa účastníci súťaže pokúsili vyriešiť. Stačilo vybrať si niektorú zo situácií, prípadne navrhnúť vlastný nápad. Súťaž je určená len pre ľudí do 30 rokov.

Do súťaže sa v dvoch kategóriách zapojili mladí ľudia i školské tímy s deviatimi návrhmi zodpovedného hospodárenia s vodou.

Objavilo sa v nej 9 projektov z celého Slovenska, od Hornádu až po Trnavu. Jedným z prihlásených návrhov v Otvorenej kategórii bol i projekt krajinného architekta Attilu Tótha z Tvrdošoviec, rodáka z Nových Zámkov, ktorý v súčasnosti pôsobí v Nitre a nemeckom Aachene.

Víťazný návrh – rybník v Mani

Tóthov projekt s názvom ´Revitalizácia verejného priestoru s rybníčkom v obci Maňa´ si nakoniec odniesol cenu za 1. miesto vo svojej kategórii.

Maniansky Rybníček sa nachádza na mieste voľakedajšieho vodného mlynu. Kúsok od neho tečie rieka Žitava. Realizácia krajinno-architektonickej časti projektu by si mala vyžiadať niečo cez 56-tisíc eur. Pri rybníku by mala pribudnúť nová vegetácia, ale aj vodná záhrada.

“S obcou Maňa a jej starostom Igorom Sádovským, mám už 7 rokov veľmi dobrú spoluprácu. Keď prišiel s nápadom revitalizácie miestneho rybníčka, veľmi som sa potešil, pretože výskumne i tvorivo sa venujem zelenej a modrej infraštruktúre obcí a miest. Ambíciou pána starostu bolo skultúrniť okolie rybníka a vytvoriť atraktívny verejný priestor pre rôzne kategórie užívateľov,“ vysvetil Attila Tóth.

Návrh má podľa krajinného architekta nadväzovať na historický odkaz vody, meandrujúcej rieky a vodného mlynu. “Priestor rybníka je veľmi atraktívny a má úžasný potenciál pre udržateľný rozvoj obce. Je prírodným prechodom z intravilánu obce do otvorenej poľnohospodárskej krajiny,” hovorí mladý architekt.

Iniciatíva pri tomto projekte vyšla zo strany obce Maňa. “Iniciatíva zameraná na revitalizáciu rybníka vyšla zo strany obce. Maniansky starosta je z pohľadu skultúrnenia verejných priestorov obce veľmi progresívny a aktívny. Iniciatívu som samozrejme veľmi rád podporil odborným poradenstvom a krajinno-architektonickým projektom,” opísal Attila Tóth, ktorý v minulosti získal od Európskej rady škôl krajinnej architektúry významné európske ocenenie za mimoriadny prínos pre rozvoj profesie krajinnej architektúry na európskej úrovni.

Realizácia na etapy

Kvôli finančnej náročnosti by sa mal projekt realizovať na etapy, rokovalo sa o ňom aj s obyvateľmi obce a odborníkmi.

“Obec má ambíciu projekt postupne, resp. po častiach realizovať. Závisí to predovšetkým od finančných možností a grantových príležitostí. Projekt bol prezentovaný a diskutovaný v rámci miestneho zastupiteľstva, aj v rámci stretnutí s obyvateľmi obce a tiež za účasti odborníkov v oblasti krajinnej architektúry, vodohospodárstva a architektúry. Som presvedčený, že realizácia tohto projektu bude významným prínosom pre životné prostredie obce. Môže sa stať reprezentatívnym príkladom manažmentu prírodného kapitálu na mikroregionálnej úrovni. Kvalitu projektového zámeru napokon potvrdila aj komisia zostavená z renomovaných odborníkov. Obci Maňa preto držím palce, aby sa projekt revitalizácie rybníčka podarilo v celom rozsahu zrealizovať,” povedal Attila Tóth.

Revitalizácia rybníčka v obci Maňa
3
Galéria
Zdroj: Archív Attilu Tótha
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM