Anton Hrachovský Rôzne Správy

Vínni fajšmekri, pozor! Šurany privítajú to najlepšie z celého regiónu Požitavia

V mestečku neďaleko Nových Zámkov sa zídu milovníci vína. Ak patríte k fanúšikom tohto ´nápoja bohov´, nasledujúcu akciu by ste nemali vynechať.

Ilustračný obrázok k článku Vínni fajšmekri, pozor! Šurany privítajú to najlepšie z celého regiónu Požitavia
Zdroj: TASR

Všetci milovníci vína by mali zbystriť pozornosť. Už tento mesiac sa totiž v susedných Šuranoch odohrá zaujímavé podujatie, konkrétne 8. Požitavská výstava vín, ktorá sa bude konať 22. apríla 2017 v miestnej Spoločenskej hale o 17:30 hodine.

Ochutnajú a vyhodnotia najlepších

Poslaním a cieľom výstavy je porovnať vína z Požitavia s vínami z iných vinárskych oblastí Slovenska. Úlohou výstavy je tiež zvýšiť odbornú úroveň a možnosť porovnať vína vyrobené záhradkármi a malými vinármi, s vínami profesionálnych vinárskych spoločností za účelom výmeny skúseností, skvalitnenia technologických postupov a pozdvihnutia kultúry pitia vína.

Vína budú hodnotené 100-bodovým systémom medzinárodnej únie enológov v 4 kategóriách tichých vín – biele suché, ružové suché, červené suché ostatné tiché vína. Členovia komisií ich budú hodnotiť anonymne podľa všeobecných zásad senzorického hodnotenia. Udeľovať sa bude aj Cena primátora mesta Šurany. Tú získa najlepšie ohodnotené víno vyrobené občanom mesta Šurany.

V malom množstve je to liek

Už grécky lekár Hippokrates trval na tom, že víno je výnimočný nápoj. Povýšil ho na zázračnú tekutinu s liečivými účinkami. Faktom, na ktorom sa však takmer všetci odborníci zhodujú je, že pravidelná konzumácia malého množstva alkoholu môže byť zdraviu prospešná (znižuje riziko vzniku infarktu, mozgovej mŕtvice, ischemickej choroby srdca a cukrovky). Dôležité je samozrejme množstvo, ktoré vypijete.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM