Anton Hrachovský Samospráva

VIDEO: Revitalizácia Hlavného námestia: Takýto je návrh, poslancom chýba aj história

Téma revitalizácie Hlavného námestia v Nových Zámkoch je na stole už nejaký ten piatok. Pozrite si vizuálizáciu, ktorú pripravil bratislavský ateliér.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Revitalizácia Hlavného námestia: Takýto je návrh, poslancom chýba aj história
Foto: Anton Hrachovský

Stretnutia sa zúčastnili členovia komisie územného plánovania, investičnej výstavby a životného prostredia, ďalej poslanci Ivan Katona, Gabriel Katona, László Forró, Dávid Nagy, architektka a rodáčka zo Zámkov Jana Slobodníková, dvaja obyvatelia mesta a architekt Michal Šarafin z ateliéru, ktorý návrh pripravil. Takto nízka účasť, hlavne verejnosti, bola z časti určite zapríčinená časom stretnutia, ktoré v stredu 18. októbra začalo o 15:00.

Množstvo vodných prvkov

V jeho návrhu dominuje fontánové korzo, ktoré námestie predeľuje na dve časti. Je na ňom množstvo vodných prvkov ako aj pôdium a viacero miest na sedenie. Existujúca zeleň a pamätníky by sa podľa tohto návrhu mali zachovať.

„Toto námestie je akýmsi detailom centrálnej zóny mesta. Návrh je založený na renesančnom usporiadaní námestia. Idea renesančného mesta sa pretavila do zorganizovania mestskej siete. Ide o priestor rozdelený na rôzne funkcie. Námestie by malo byť ako záhrada,“ vysvetľoval profesor Šarafín.s tým, že využívať by sa mala aj dažďová voda a pribudnúť niekoľko zelených prvkov. Nové námestie by podľa neho malo naznačovať životnú filozofiu mesta. Aká to je, nevieme.

„Je veľa vecí, ktoré tento ideový návrh nedopovedal. Veľa vecí si musí ten život námestí nájsť samo. Som presvedčený, že ľudia dajú týmto veciam časom pečať spontánnosti,“ nechal sa počuť Šarafín.

Málo novozámockej histórie

Čo vadilo väčšine zúčastnených bol fakt, že prezentovaný návrh postráda prepojenie na históriu Nových Zámkov. Podľa autora návrhu sa netreba striktne rukolapne držať histórie. Treba počkať, kým si ľudia sami nájdu dôvod pravidelne stretávať sa na námestí.

„Návrh je dobrý, ale nie je vhodný pre okresné mesto. Myslím, že sa to hodí skôr na vidiek. Keď sa pozrieme na súčasný stav námestia, tak približne jeho polovica je zelená. Z historického hľadiska boli tiež zelené plochy zastavané. Myslím, že funkcia námestia spočíva v tom, aby sa mali ľudia kde stretávať. Vodné prvky v návrhu sú síce pekné, ale neriešia ten hlavný problém – otázku, prečo by sme mali ísť do mesta. Ak majú ísť ľudia na námestie vo voľnom čase, musia mať dôvod tam ísť. Nemyslím si, že týmto dôvodom bude zeleň alebo fontány,“ tlmočil názor Novozámčanov k prezentovanému návrhu poslanec Ivan Katona. Zároveň dodal, že mu v návrhu chýba riešenie dopravy v centre mesta a tiež historický kontext. Realizáciou preloženého návrhu by podľa neho mohli Novozámčania prísť o možnosť obnovy posledných historických prvkov, ako sú napríklad katakomby.

Na stretnutí vystúpila i architektka Jana Slobodníková, ktorá pripomenula, že napriek tomu, že k návrhu, ktorý vznikol ešte v lete 2016, spolu s kolegyňou vypracovala niekoľko pripomienok. Žiadna z nich zapracovaná nebola.

Poslanci Gabriel a Ivan Katonovci, spolu s Lászlóm Forróm tiež poukázali na fakt, že v prípade takéhoto návrhu stratí námestie funkciu priestranstva pre združovanie tisícov ľudí. Mestské oslavy ako jarmok, oberačkové slávnosti a ostatné festivaly by sa museli konať niekde inde.

Ako ďalej?

Mesto chce otázku revitalizácie Hlavného námestia vyriešiť čo najskôr. „Komisia sa stretne znova o týždeň, prijme rozhodnutie, ktoré postúpi na rokovanie poslancom na Mestské zastupiteľstvo,“ uzavrel Vladimír Štvrtecký.

Spomínanú vizualizáciu revitalizácie Hlavného námestia v Nových Zámkoch si môžete pozrieť na videu nižšie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM