Kultúra

Vianočná atmosféra v Zámkoch: Na námestí pribudne obrovský adventný veniec

Adventné obdobie sa blíži. Na námestí pribudne obrovský adventný veniec.

Ilustračný obrázok k článku Vianočná atmosféra v Zámkoch: Na námestí pribudne obrovský adventný veniec
Foto: Viktória Botošová

Pokračujeme v tradícii

K vianočnej výzdobe Hlavného námestia nášho mesta patrí i veľký adventný veniec. Aj tento rok ho spoločne vytvoria Základná škola Gergelya Czuczora, 7. skautský oddiel Gergelya Czuczora a OZ KultúrKorzo. Veľký adventný veniec bude umiestnený okolo sochy Svätej trojice na Hlavnom námestí. Prvú sviečku slávnostne zapália v prvú adventnú nedeľu, čiže 27. novembra 2016 o 16:00.

Adventný veniec bude umiestnený okolo sochy Svätej trojice na Hlavnom námestí od 27. novembra.

Avšak, aby veniec vyzeral čo najlepšie, potrebuje mesto i pomoc obyvateľov. Priložiť ruku k dielu môžete aj vy – vetvy z ihličnatých stromov alebo konáre, o ktoré sa radi podelíte s mestom a ktoré budú použité na výrobu venca, treba nahlásiť do 25. novembra 2016 v kancelárii KultúrKorzo na Michalskej bašte 4. Prípadne možno organizátorov kontaktovať aj telefonicky na čísle 0907 242 969.

Adventný veniec

V stredoveku si kresťania prispôsobili túto tradíciu a používajú adventné vence ako súčasť svojej duchovnej prípravy na Vianoce dodnes. Kristus znamená ´Svetlo, ktoré prišlo na svet,´ rozptýliť temnoty hriechu a vyžarovať pravdu a lásku Boha.Veniec je tradične vyrobený z rôznych ihličnanov, ktoré znamenajú trvalý život. Aj tieto ihličnany majú svoj význam. Vavrín znamená víťazstvo nad prenasledovaním a utrpením, borovica, cezmína a tis, znamenajú nesmrteľnosť a cédru sa pripisuje sila a uzdravenie. Cezmína má aj špeciálny kresťanský symbol: pichľavé listy pripomínajú tŕňovú korunu.

Veniec zvykne mať okrúhly tvar, nemá začiatok ani koniec, symbolizuje večnosť Boha. Štyri sviečky reprezentujú štyri týždne adventu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM