Anton Hrachovský Rôzne

Veľký talent z Nových Zámkov: Deviatak úspešne reprezentuje naše mesto

Nové Zámky majú viacero šikovných žiakov, ktorí sa nestratia ani za hranicami nášho okresu. Dôkazom toho je aj Pavol Pánisz, ktorý sa úspešne zúčastnil jazykových olympiád talentov z Nitrianskeho kraja.

Ilustračný obrázok k článku Veľký talent z Nových Zámkov: Deviatak úspešne reprezentuje naše mesto
Zdroj: Archív Pavla Pánisa

Základná škola na Hradnej ulici v Nových Zámkoch je známou liahňou žiackych talentov. Každoročne to potvrdzujú jej žiaci na rôznych súťažiach a olympiádach. Jedným z takýchto výnimočných žiakov je i deviatak Pavol Pánisz, ktorému učarovali hlavne cudzie jazyky a divadelníctvo.

„Je to žiak, ktorý má mimoriadne nadanie na jazyky, veď ich perfektne ovláda tri (okrem češtiny a maďarčiny samozrejme) a to na takej úrovni, že býva mimoriadne úspešný v okresných kolách ako v angličtine, tak i v nemčine. Tretím jazykom je ruština. Neraz prejavuje aj svoje skvelé herecké nadanie, ktorým vie úplne strhnúť obecenstvo,“ opisuje talentovaného žiaka jeho triedny učiteľ Andrej Fujas.

„Jeho humor je nákazlivý a dokáže dokonale improvizovať aj v spomínaných jazykoch, nielen v slovenčine. Žiacky i učiteľský kolektív ho má veľmi rád, lebo je rozumný, rozhľadený a priateľský. Počítač, na počudovanie, nepoužíva na hry ako jeho vrstovníci, ale ako nekonečný zdroj informácií. A podľa mňa, práve tieto unikátne prednosti ho predurčujú na úspech,“ dodáva Andrej Fujas.

S Pavlom sme porozprávali o jeho vzťahu k škole:

Aké sú tvoje doterajšie úspechy?

Doteraz som sa každoročne dostal na okresné kolo olympiády z nemeckého a aj z anglického jazyka. Pred dvoma rokmi som sa dostal aj na krajské kolá a raz som sa mal dostať až na celoslovenské, keby tam istí ľudia neboli podvádzali. Taktiež som bol v troch divavelných vystúpeniach a zakaždým sme vyhrali celoslovenské kolo.

Čo všetko ti dali účasti na olympiádach a súťažiach?

Predovšetkým som sa naučil, ako pracovať pod stresom ale samozrejme ma príprava na olympiády donútila učiť sa navyše. Je teda jasné, že som sa vďaka nim zlepšil aj v jazykoch.

Ako sa zvykneš pripravovať na súťaže?

Pokiaľ sa jedná o olympiády, necelé dva mesiace pred okresným kolom začnem s preberaním a cvičením typov úloh, aké by sa mohli na olympiádach vyskytnúť. Na divadelné súťaže sa učím spolu s ostatnými text a hranie.

Okrem nemeckej olympiády si sa zúčastnil aj anglickej. Chodíš ešte aj na dáke ďalšie? Ktorý z týchto jazykov máš radšej?

Okrem anglickej a nemeckej olympiády som vyskúšal aj chemickú a fyzikálnu. Vysvitlo však, že vo vedách nie som dobrý, aj keď ma zaujímajú. Ťažko sa mi vyberá, ktorí z jazykov mám radšej, no angličtina sa mi ľahšie učí, keďže sa s ňou stretávam každý deň, kým zase nemčinu mám len raz do týždňa. Nemčina preto pre mňa predstavuje väčšiu výzvu, no učím sa ju radšej než angličtinu. Mám dojem, že angličtinu sa dá v dnešnej dobe naučiť ľavou zadnou. Ale úprimne, mám oba jazyky rád a vybrať si medzi nimi je jedna z tých rozporuplných otázok ako ´koho z týchto ľudí by si zachránil, keby neviem čo…´

Učitelia o tebe hovoria, že si výnimočný a šikovný žiak. Čím to podľa teba je?

Úprimne povedané, nemyslím si, že som až tak nadaný. Učitelia mi to vravia, pretože mi dobre idú cudzie jazyky a ľahko sa mi učia.

Napadá ťa dáky zaujímavý zážitok zo školy?

Keď nás bolo 30 ľudí v triede bez dozoru a pozerali sme na interaktívnej tabuli hokej. Samozrejme aj školské výlety, ale táto odpoveď sa dá čakať od každého.

A naopak, napadá ti niečo negatívne?

Nenapadá mi nič také negatívne, čo by mi teraz zišlo na um. Zo školy žiadne vážne zlé skúsenosti nemám, resp. sí na ne nespomínam.

Čomu všetkému sa venuješ vo svojom voľnom čase a kde v našom meste ho najradšej tráviš?

Okrem počítača sa s obľubou túlam s kamarátmi po meste alebo v Berku. V lete trávim veľa času v okolí hrádze. Keď sú priveľké letné horúčavy, idem s kamarátmi na Štrand.

Vedel by si povedať, aká oblasť štúdia by ťa v budúcnosti bavila? Máš vysnívané povolanie?

Vysnívané povolanie nemám a preto idem na gymnázium. No čim ďalej, tým viacej sa moja predstava o štúdiu zužuje len a len na cudzie jazyky.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM