Anton Hrachovský Samospráva

Väčšina poslancov sa nedostavila na zastupiteľstvo: Diskusia medzi nimi viazne

Primátor síce zvolal neplánované stretnutie poslancov, vyše polovica z nich na ňom však chýbala. Doplatia na slabú komunikáciu občania? Prečítajte si vyjadrenia oboch strán.

Ilustračný obrázok k článku Väčšina poslancov sa nedostavila na zastupiteľstvo: Diskusia medzi nimi viazne
6
Galéria

Vo štvrtok 24. januára predostrelo 12 z 25 novozá­mockých poslancov žiadosť o zvolanie mestského zastupiteľstva. Podľa rokovacieho poriadku musel primátor ich požiadavke vyhovieť do 14 dní, zvolal ho však už na utorok 29. januára.

Po krátkom úvode ho primátor Otokar Klein vyhlásil za neschopné uznášania, keďže 13 zvyšných poslancov sa nedostavilo. „Mám informáciu, že ani do 14 dní sa nadpolovičná väčšina poslancov nezíde,“ pripomenul primátor. Prvé zastupiteľstvo v roku 2019 ohlásil až na 6. marca 2019.

Viac ako polovica poslancov neprítomná

Niektorých z nich sme sa snažili telefonicky zastihnúť. Piati (K.Hozlárová, P.Hudák, P.Mészáros, Š.Danis, T.Straňovský) nám prezradili, že sa ospravedlnili z dôvodu pracovnej vyťaženosti. Podľa primátora sa ospravedlnilo všetkých 13 nezúčastnených poslancov.

Nami oslovení nezúčastnení sa okrem iného odvolávali na fakt, že pozvánka s materiálmi im bola doručená až 25. januára, teda 4 dni pred rokovaním, dátum ktorého však navrhol primátor. „Pre porovnanie, termín ustanovujúceho Mestského zastupiteľstva (10. december 2018 – pozn. red.) s 34 rokovacími bodmi a podkladmi, vrátane návrhu rozpočtu, sme sa dozvedeli 5 dní pred rokovaním,“ vyjadril sa poslanec Michal Ďurkovský, jeden z tých, ktorí januárové mestské zastupiteľstvo iniciovali.

„Návrhy poslaneckej 12-tky sa týkajú investičných akcií v hodnote viac ako 1,2 milióna eur, nerokovali však o nich žiadne komisie. Keďže chcú rokovať o investičnej akcii, ktorá už prebieha (kryty na kontajnery – pozn. red.) a ktorú chcú zrušiť, primátor zvolal rokovanie zastupiteľstva čo najskôr,“ vyjadril sa viceprimátor Lukáš Štefánik pre mestský web.

Dva návrhy, no nerokovalo sa

Na rýchlo zvolanom zastupiteľstve chcela spomínaná „dvanástka“ predložiť návrh pozastavenia investície 650-tisíc eur do prekrytia ďalších kontajnerovísk v roku 2019 a 620-tisícovej výstavby garáží na Lastovičej ulici. Proti garážam spísali obyvatelia petíciu, čo malo byť tiež jednou z tém zasadnutia.

Sumu ušetrenú z prekrývania kontajnerov (650-tisíc eur) navrhovalo 12 poslancov presunúť do revitalizácie športovísk – Zimného štadióna, Štadióna na Sihoti, Štadióna L.Gancznera a haly Milénium.

Viac o petícii proti výstavbe garáží a stanovisko oboch strán sa dozviete v článku Osud nových garáží na sídlisku je neistý: Petíciu podpísala vyše tisícka Zámčanov.

Po prvých troch mesiacoch od komunálnych volieb to v zastupiteľstve škrípe. Poslanci sa „názorovo“ rozdelili na dve frakcie. Tucet tých, ktorí apelovali na zvolanie zastupiteľstva, hovorí o arogancii moci.

Diskusia viazne, doplatiť na to môžu občania

„Chceli sme len komunikovať. Materiály mohli ísť potom do komisií a Mestskej rady a zastupiteľstvo by o nich rozhodovalo až potom. Ale nakoľko to chceme my, tak to proste nebude. Myslím si, že tadiaľto cesta nevedie. Bude to problém, pretože ak bude takýto prístup pokračovať, možno sa zatneme aj my a neodsúhlasí sa žiadne VZN. Mesto napríklad nebude schopné zvýšiť poplatok za smeti. Keď nás majú za takýchto sprostých, že nič nevieme, nič netušíme, že sme populisti, tak myslím, že inú možnosť mať nebudeme. Je mi to ľúto, lebo mesto bude do značnej miery paralyzované. Vôbec sa tu neponúkajú systémové riešenia,“ povedala poslankyňa Eva Polerecká, ďalšia z iniciátorov neplánovaného zastupiteľstva.

Časť neprítomných poslancov sa nám k vzniknutej situácii vyjadrila. Poslanec Peter Mészáros vidí problém v tom, že plán zvolať zastupiteľstvo nebol žiadnym spôsobom vopred odkomunikovaný. „Na mieste je možno otázka, či táto téma bola v tomto momente tak dôležitá, aby si nezaslúžila odkomunikovať to s ostatnými kolegami a potom podať návrh na zvolanie zastupiteľstva,“ uviedol Mészáros s tým, že materiál neprerokovala ani Mestská rada. Dodal, že pri takejto komunikácii bude ťažko nachádzať spoločnú reč.

Z pracovných dôvodov sa ospravedlnil aj poslanec Straňovský. „Požiadavky tej skupinky poslancov neboli prerokované na komisiách. Navyše, peniaze, ktoré chceli presunúť, mesto ešte nemá, resp. sú vyčlenené na iné projekty,“ povedal Tomáš Straňovský, ktorý si v čase zastupiteľstva plnil reprezentačné povinnosti ako tréner mládeže.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Väčšina poslancov sa mestského zastupiteľstva nezúčastnila
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM