Správy

Väčšina Nitrianskeho kraja bude červená: Aké opatrenia platia od pondelka?

V Nitrianskom kraji bude väčšina okresov od 5. apríla v červenom pásme Covid automatu. V bordovej fáze ostáva jediný. Pozrite si prehľad základných opatrení, ktorými sa máme riadiť.

Ilustračný obrázok k článku Väčšina Nitrianskeho kraja bude červená: Aké opatrenia platia od pondelka?
Zdroj: TASR/AP

Od pondelka (5. 4.) bude podľa COVID automatu desať okresov v čiernej zóne, teda vo štvrtom stupni varovania. V bordovej zóne ich bude 52, v červenej bude 17 okresov. V utorok o tom informovalo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

V druhom stupni varovania je takmer celý Nitriansky kraj. Červené sú všetky okresy v Nitrianskom kraji s výnimkou okresu Šaľa, ktorý je bordový.

Krajina však naďalej zostáva v čiernej farbe. „Dôvodom je, že počet hospitalizovaných v nemocniciach s ochorením COVID-19 neklesol pod 3 000,“ vysvetlil Peter Stachura, štátny tajomník MZ. Ostatné ukazovatele sa však zlepšili, Stachura preto nevylúčil, že ďalší týždeň by sa krajina mohla dostať do lepšej, bordovej farby.

Aké platia opatrenia?

V červených okresoch platí výsledok antigénového testu 14 dní. Neplatí to však pre všetkých. Sedemdňovým testom sa musia preukázať rodičia školopovinných detí, ktoré chodia do školy, alebo zamestnanci škôl. Testom by sa mal preukázať jeden zákonný zástupca žiaka.

V bordových okresoch potrebujete do práce sedemdňový test, v červených okresoch stačí ísť na test raz za 14 dní. Na cestu do práce je okrem negatívneho testu potrebné aj potvrdenie od zamestnávateľa.

Výlet len v okrese

Pobyt v prírode mimo okresu je zakázaný. Do prírody môžeme naďalej chodiť len v rámci okresu a len v časovom okne od 5.00 do 20.00. Do prírody môžete ísť bez testu. Platí to pre ružové, červené aj bordové okresy. To isté platí aj pre individuálny šport. Hranice okresov budú aj počas Veľkej noci kontrolovať policajti.

Odkladať by sme nemali ani rúška. Ich nosenie je naďalej povinné v exteriéry. Respirátor je povinný v obchodných prevádzkach, hromadnej doprave aj vo všetkých interiéroch.

Najneskôr do konca núdzového stavu, teda do 28. apríla platí zákaz vychádzania od 5.00 do 01.00 hod. nasledujúceho dňa. Prehľad platných opatrení pre konkrétne okresy si môžete pozrieť TU!

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Čítajte viac

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM