Anton Hrachovský Samospráva

V Zámkoch vznikne nová škôlka: Otvoriť by mala v roku 2020

Novozámockým deťom a ich rodičom má poslúžiť nová škôlka. Vyjadriť sa musí ešte aj ministerstvo.

Ilustračný obrázok k článku V Zámkoch vznikne nová škôlka: Otvoriť by mala v roku 2020
Zdroj: TASR

Poslanci Nových Zámkov odhlasovali udelenie súhlasu so zaradením Súkromnej materskej školy Rainbow do siete škôl a školských zariadení Slovenskej republiky k 1. septembru 2020.

Nová škôlka v Nových Zámkoch

Škôlka Rainbow bude zriadená v upravených nebytových priestoroch v Nových Zámkoch. Vzdelávanie bude prebiehať v slovenskom jazyku v dvoch triedach. Predkladá sa, že prijme 32 detí vo veku 3 až 6 rokov.

Výchovno-vzdelávací proces bude prebiehať na základe Školského vzdelávacieho programu Rainbow, ktorý je zostavený tak, aby rešpektoval ciele výchovy a vzdelávania uvedené v školskom zákone.

Mesto bude musieť na mzdy a prevádzku novej škôlky uvoľniť pri počte 32 detí zhruba 55 040 eur ročne (1 720 eur x 32 detí).

Uvedená suma nebude stačiť na vykrytie nákladov, takže zvyšok budú doplácať rodičia. Mesačne to vychádza na doplatok 100 eur. Žiadosťou sa bude po schválení poslancami zaoberať Ministerstvo školstva.

Počas debaty odznel aj názor na otvorenie novej mestskej škôlky, kde by bol doplatok zo strany rodičov nižší.

Vyjadrila sa k nemu poslankyňa Anna Rošková, ktorá spomenula, že momentálne nie je možné otvoriť novú škôlku a kým by k tomu došlo, mohlo by sa stať, že už by ju nebolo treba. Dodala, že by malo ostať na rodičoch, aký typ školy resp. škôlky pre svoje deti vyberú.

Povinná predškolská dochádzka

Je možné, že od 1. septembra 2020 bude dochádzka do škôlky pre všetky päťročné deti povinná. V tej dobe by malo byť v meste 1366 škôlkarov s trvalým pobytom v Nových Zámkoch.

Momentálna kapacita mestských škôlok je 1022 miest, ďalších 166 miest poskytujú už existujúce súkromné škôlky.

Udelenie súhlasu so zaradením Súkromnej materskej školy Rainbow do siete škôl a školských zariadení SR by pomohlo mestu pri uplatnení predpokladanej novelizovanej legislatívy o povinnej predškolskej dochádzke.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes.24/IDS BK
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM