Anton Hrachovský Správy

V Zámkoch si vatrou pripomenieme výročie: Zvrchovanosť oslavuje štvrťstoročie

Na Sihoti sa uskutoční slávnostné podujatie. Novozámčania si ´Vatrou zvrchovanosti´ pripomenú 25. výročie deklarácie o Zvrchovanosti slovenského národa.

Ilustračný obrázok k článku V Zámkoch si vatrou pripomenieme výročie: Zvrchovanosť oslavuje štvrťstoročie
Zdroj: TASR

Deň prijatia deklarácie o Zvrchovanosti Slovenskej republiky si občania pripomínajú každoročne počas mesiaca júl. Tento rok to bude už 25.krát. Ide o oslavu dňa, kedy bol prijatý pre mnohých Slovákov pamätný dokument, zaznačený v histórii ako prvý krok k slovenskej štátnosti.

25. výročie prijatia deklarácie

Slovenská národná rada (SNR) schválila Deklaráciu o zvrchovanosti v roku 1992 v rámci bývalej Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) a vyhlásila ňou zvrchovanosť Slovenskej republiky. Dňom prijatia Deklarácie o zvrchovanosti SR je 17. júl. Na základe zákona NR SR z 20. októbra 1993 sa tento deň stal pamätným dňom SR.

Ako znak oslavy schválenia deklarácie boli v ten večer po celom Slovensku zapálené ´Vatry zvrchovanosti´. Najväčší z ohňov horel pri kostole sv. Jána nad Kremnickými Baňami.

Na počesť 25. výročia prijatia deklarácie o Zvrchovanosti SR sa v piatok 14. júla 2017 o 18:00 rozhorí ´Vatra zvrchovanosti´ v areáli Športhotela na Sihoti.

Zvrchovanosť bola prijatá 17. júla 1992, za hlasovalo 73 poslancov HZDS, 15 z SNS, 25 z SDĽ. Proti bolo 17 poslancov KDH a 7 zo strany Spolužitie. Zdržalo sa 6 z MKDH, traja z SDĽ a jeden zo Spolužitia.

Program slávnosti v Nových Zámkoch

  • Spevácky zbor Lipa pri MO MS
  • Slávnostné príhovory
  • Vystúpenie skupiny Nešlapeto
  • Spevácky zbor Zámockí seniori
  • Zapálenie Vatry zvrchovanosti

Presné znenie deklarácie

My, demokraticky zvolená Slovenská národná rada, slávnostne vyhlasujeme, že tisícročné úsilie slovenského národa o svojbytnosť sa naplnilo.

V tejto historickej chvíli deklarujeme prirodzené právo slovenského národa na sebaurčenie tak, ako to zakotvujú aj všetky medzinárodné dohody a zmluvy o práve národov na sebaurčenie.

Uznávajúc právo národov na sebaurčenie, vyhlasujeme, že aj my si chceme slobodne utvárať spôsob a formu národného a štátneho života, pričom budeme rešpektovať práva všetkých, každého občana, národov, národnostných menšín a etnických skupín, demokratické a humanistické odkazy Európy a sveta.

Touto deklaráciou Slovenská národná rada vyhlasuje zvrchovanosť Slovenskej republiky ako základ suverénneho štátu slovenského národa.

Bratislava 17. júl 1992

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM