Anton Hrachovský Kultúra

V Zámkoch si môžeme pozrieť skutočný skvost: Múzeum predstavuje kráľovské hrady

Hrady z obdobia kráľa Mateja Korvína predstavuje Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch. Výstavu pripravilo v spolupráci s Maďarským národným múzeom – Múzeom kráľa Mateja vo Vyšehrade.

Ilustračný obrázok k článku V Zámkoch si môžeme pozrieť skutočný skvost: Múzeum predstavuje kráľovské hrady
Zdroj: Dnes24.sk

Výstava prezentuje hrady prostredníctvom makiet a virtuálnych rekonštrukcií, replík zbraní, zároveň prináša aj poznatky o stavbe hradov a vojenskej histórii druhej polovice 15. storočia.

„Okrem kráľovských hradov sa päťjazyčná výstava venuje aj hradom kráľovnej, šľachty či cirkvi (Buda, Visegrád, Tata, Diósgyőr, Kisnána, Szigliget, Győr, Pannonhalma), pričom dôraz kladie aj na každodenný život na hrade a v jeho okolí,“ uviedla kurátorka výstavy Zsuzsanna Varga.

Výstava vznikla na pôde Múzea kráľa Mateja vo Vyšehrade v roku 2018, ktorý bol v Maďarsku vyhlásený ako pamätný rok kráľa Mateja pri príležitosti 560. výročia zvolenia Mateja Korvína za uhorského kráľa. Výstava bola už pôvodne koncipovaná ako putovná. Doteraz ju mohli vidieť návštevníci len vo Vyšehrade a v Budapešti. Do konca tohto roka bude na Slovensku sprístupnená v troch múzeách, slovenskú premiéru bude mať v Nových Zámkoch.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM