Anton Hrachovský Samospráva

V Zámkoch sa črtá zmena v dotovaní mládeže: Mesto chce zaviesť poukazy pre deti

Mestské financovanie športových klubov a kultúry by mohlo v budúcnosti vyzerať inak. Novozámockí poslanci schválili návrh projektu s poukážkami pre školákov.

Ilustračný obrázok k článku V Zámkoch sa črtá zmena v dotovaní mládeže: Mesto chce zaviesť poukazy pre deti
Foto: Anton Hrachovský

Dotácie pre kultúrne a predovšetkým športové kluby v Nových Zámkoch – už tradičná téma, ktorá je v ostatnom čase už pravidelnou súčasťou diskusií poslancov Mestského zastupiteľstva. Pretrvávajúcim problémom je spôsob prideľovania mestských dotácií. Situácia dospela až do stavu, keď väčšina poslancov odmietla odhlasovať dotačnú výnimku štyrom športovým subjektom – futbalistom, hádzanárom, hokejistom a atlétom.

Magistrát chce spolu s mestskými poslancami bojovať proti týmto problémom vo forme poukážok pre deti. Víziu radnice odprezentoval na septembrovom Mestskom zastupiteľstve vedúci finančného odboru Peter Velecký.

Dotácie formou poukážok

Cieľom takejto formy financovania športu je predísť pretrvávajúcim problémom pri rozdeľovaní dotácií a snaha nájsť spravodlivé riešenie. V praxi by to malo vyzerať tak, že pred sezónou dostanú rodičia dieťaťa k dispozícii poukaz v určitej hodnote, ktorý by následne mohli uplatniť v tom-ktorom športovom klube, resp. kultúrnej ustanovizni.

Právo na formu dotačných poukážok bude mať podľa schváleného návrhu zásad každé dieťa s trvalým pobytom v Nových Zámkoch. Poukazy by mali prevziať za svoje deti rodičia a mali by byť neprenosné.

„Inštitúcie, ktoré sa nebudú zaoberať mládežou nebudú mať možnosť zapojiť sa do dotačného systému, to znamená, že bude tlak, motivácia na prácu s mládežou zo strany mesta na inštitúcie,“ uvádza sa v návrhu schválenom poslancami.

Hodnota jedného poukazu by bola na príslušný rok stanovená poslancami a to v závislosti od možností rozpočtu mesta. Zároveň má byť rovnaká pre všetky deti. Podľa schváleného návrhu má mesto aj naďalej zabezpečovať prevádzku športových, vzdelávacích a kultúrnych inštitúcií, ktoré sú v jeho vlastníctve. Netreba však zabúdať, že zatiaľ ide len o koncept riešenia financovania mládeže.

Najskôr v roku 2020

Projekt s poukážkami by mohol začať fungovať v roku 2020. Radnica sa dovtedy musí vysporiadať s niekoľkými úlohami. Bude treba rozhodnúť o spôsobe výdaja, rozdeľovania, ochrany proti zneužitiu, vyriešiť registráciu subjektov, zosúladiť termíny a časové úseky, vytipovať okruh potencionálnych prijímateľov poukazov a stanoviť podmienky, ktoré musia spĺňať. Týkať by sa to malo aj kultúrnych a vzdelávacích ustanovizní.

Úpravou by malo prejsť aj VZN o poskytovaní dotácií, ktoré bude výdaj a používanie poukazov definovať.

„Som rád, že sa tento návrh konceptu zrodil. Je tam ešte veľa otáznikov a až prax ukáže, či je to naozaj dobré,“ povedal poslanec Norbert Kádek.

Zároveň by sa však mal zachovať aj aktuálny systém, no s tým, že by zastrešoval podporu subjektov, ktoré nemajú možnosť rozvoja práce s mládežou. Poslanci tiež rozhodli, že mesto vytvorí pracovnú skupinu na prípravu celého ´poukážkového´ projektu. Poslanec Koloman Forró navrhol, aby si pracovnú skupinu zvolili samotní členovia zainteresovaných klubov.

Presná hodnota poukazu i vyčlenenej sumy z rozpočtu mesta zatiaľ známe nie sú. Budú závisieť aj od faktu, či sa budú týkať aj školákov študujúcich mimo Zámkov, resp. detí z okolitých obcí navštevujúcich novozámocké školy.

Financovanie profíkov

Podľa návrhu sa má profesionálny, výkonnostný a vrcholový šport a kultúra podporovať len výnimočne v obmedzenom objeme. Prednostne má platiť zásada práce s mládežou. „V prípade profesionálnej činnosti klubov, združení, musí byť zachovaný určitý minimálny pomer aktívnych hráčov odchovaných v mládežníckych kluboch z Nových Zámkov,“ uvádza sa v schválenom návrhu.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM