Anton Hrachovský Kultúra

V Zámkoch postavili tradičný máj: Nechýbali vystúpenia najmenších, VIDEO a FOTO

Priestor pred budovou Matice slovenskej v Nových Zámkoch bol dejiskom jednej zo slovenských tradícií. Konalo sa totiž stavanie mája.

Zdroj: Dnes24.sk

Stavanie mája patrí k starým slovenským zvykom. Podľa tradície sa máje stavali v predvečer 1. mája, keď sa hlavne na vidieku združovali mladí muži, aby sa v krojoch pri zvuku ľudovej hudby vydali naprieč obcou za mladými dievčatami. Samotný máj bol najčastejšie mladý stromček, najčastejšie smrekový, jedľový alebo brezový. Zároveň bol symbolom boja zimy s jarou.

V našom meste sa tento symbol jari vztýčil už v piatok 26. apríla pred budovou Matice slovenskej na Nábrežnej ulici.

Stavanie mája v Nových Zámkoch

V Nových Zámkoch prialo oslave blížiaceho sa mája aj počasie. Symbol jari sa vždy stavia za zvuku veselej ľudovej hudby. Ozdobený strom – máj symbolizuje zdravie pre všetky dievčatá a ženy v obci, resp. meste a oslavuje zdravie a vitalitu nositeliek života.

Na novozámockom stavaní mája, ktoré zorganizoval miestny odbor Matice slovenskej Nové Zámky, sa o hudobný sprievod postaral folklórny súbor Matičiarik. Okrem neho vystúpili aj deti miestnych materských a základných škôl.

Postavenie mája je akousi predzvesťou blížiaceho sa majálesu. Ten sa v Nových Zámkoch uskutoční 30. apríla od 18:00 v amfiteátri na Pribinovej ulici.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

V Nových Zámkoch postavili tradičný máj
13
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM