Anton Hrachovský Hokej

V Zámkoch je to pre nás veľká škola, tvrdí jeden z mladíkov v HC Nové Zámky

Tesne pred štartom novej sezóny Tipsport ligy sme sa porozprávali s útočníkom Nových Zámkov Tomášom Tӧrӧkom. Hráčom, ktorý pomohol svojimi výkonmi k historickému postupu medzi hokejovú elitu.

Ilustračný obrázok k článku V Zámkoch je to pre nás veľká škola, tvrdí jeden z mladíkov v HC Nové Zámky
Foto: Anton Hrachovský

Rodák z Martina odštartoval uplynulú sezónu 2015/2016 v tipsportligovom Poprade, skade sa neskôr presunul do 1. ligy do Prešova. Odtiaľ ho krátko pred koncom roka 2015, zaviedli hokejové kroky do Nových Zámkov, ktorým pomohol svojimi výkonmi k historickému postupu medzi hokejovú elitu.

Dovedna nastúpil Tomáš Török (na snímke) v minulej sezóne za Nové Zámky na 29 duelov, pripísal si 16 bodov za 6 gólov a 10 asistencií. Najviac sa mu bodovo darilo v play out, kde si obohatil štatistiky o 5 bodov (3+2) v 8 zápasoch.

Tvrdá príprava pred klubovou premiérou v Tipsport lige

Až 5 zo 6 domácich prípravných duelov skončilo víťazstvom ´zeleno-bielych´, vrátane stretnutí s extraligovým Martinom a HK Orange 20. “Snažili sme sa pripraviť najlepšie, ako sme vedeli. Na začiatku prípravy sme sa sústredili hlavne na objem, prvé dva týždne boli naozaj náročné. Často sme išli do zápasu z plnej záťaže. Odohrali sme dobré i výborné zápasy. Posledné prípravné stretnutia nám tak trochu otvorili oči. Všetci sa na začiatok ligy veľmi tešíme. Pre Nové Zámky sa jedná o historickú udalosť,“ opísal priebeh letnej prípravy novozámocký útočník.

Novozámčania v príprave doma víťazili proti maďarským a slovenským mužstvám. No s účastníkom EBEL ligy – Székesfehervárom a na turnaji vo Švajčiarsku prišli prehry. Ako bude tím vyzretý na ligu? „Mužstvo si pomaly sadá. V príprave sa prerotoval väčší počet hráčov a tréneri mali z čoho vyberať. Je tu dobrý mix starších a mladších hráčov, ktorí sa majú od koho učiť. Pre nás ´mlaďasov´ je to veľká hokejová škola,“ vysvetlil 21-ročný hokejista.

V rámci medzinárodného turnaja, ktorý absolvovali Novozámčania na prelome augusta a septembra, sa stretli hokejisti s dvoma švajčiarskymi celkami a jedným francúzskym. Hlavne v druhom stretnutí, s účastníkom najvyššej švajčiarskej súťaže NLA – Lausanne, sa nestačili novozámockí fanúšikovia sledujúci stretnutie online čudovať. Už v 34. minúte svietilo skóre 0:6 v neprospech slovenského tímu. Zápas nakoniec skončil vysokou prehrou Novozámčanov 1:7. „Musím povedať, že naozaj hrali výborne. Skvele korčuľovali, neustále si vytvárali šance, na ľade si vedeli vyhovieť, vôbec nekazili a boli efektívni. My sme do polovice zápasu boli snáď iba v oslabení. Porazila nás naša nedisciplinova­nosť,“ vysvetlil príčiny vysokej prehry Tomáš Tӧrӧk.

Fanúšikovia budú hnacím motorom a radosť hrať hokej

V minulej – prvoligovej sezóne ťažili Nové Zámky neraz z fanúšikovského prostredia. Inak by tomu nemalo byť ani v najvyššej súťaži, čo si myslí aj mladý forward. „Domáce prostredie nás bude hnať dopredu. Prial by som si, aby sa súperi báli chodiť do Nových Zámkov a mali z nás rešpekt i strach. Takisto máme v tíme väčší počet hráčov, ktorí sú schopní rozhodovať zápasy,“ nechal sa počuť martinský rodák.

Počas prípravy miešal tréner Nových Zámkov Miroslav Chudý zostavou, už od prvého prípravného zápasu rotoval vyše 30 hráčov. „Zostava sa naozaj menila denne. Najviac som asi odohral s Kamilom Brabencom a Honzom Semorádom. Sú to výborní a skúsení hráči, s ktorými je radosť hrať. Kamil je snáď najlepším centrom extraligy a hokej chápe a cíti ako málokto. Honzo ho výborne doplňuje a má čuch na góly. Pri hráčoch ich typu napredujem a cítim sa sebavedomejší. Tréner má pri skladaní útokov na výber veľa variantov, každá päťka bude silná. Sme dobrá partia, v tíme je pohodová a kamarátska atmosféra,“ opísal svoju súhru so spoluhráčmi Tӧrӧk, ktorý si v uplynulej sezóne pripísal v drese Nových Zámkov 21 kanadských bodov v 37 dueloch.

Motivácia tvrdo pracovať a nová výzva

V 8. kole cestujú Novozámčania na ligový zápas do Martina. Práve v drese martinského MHC po prvý raz okúsil Tӧrӧk, rodený Martinčan, Tipsport ligu. “Pár kamarátov na zápas určite pozvem. Niektorím som už dal aj vedieť, aby si nerobili program a prišli ma podporiť,“ povedal Tӧrӧk.

Z extraligy vedie cesta aj do seniorskej reprezentácie. Motivácia je teda pre všetkých veľká. “Tak ďaleko sa nepozerám. Chcem si vybojovať stabilné miesto v zostave Nových Zámkov, náš útok je naozaj kvalitný. Chcem pokorne tvrdo pracovať a ukázať sa v čo najlepšiom svetle,“ skromne prezradil na záver Tomáš Tӧrӧk.

Počas leta si Tomáš Tӧrӧk užil okrem oddychu a následnej tvrdej hokejovej prípravy aj študijné povinnosti. „Kvalitne som potrénoval, no nezabudol som si ani oddýchnuť. Sezóna bude dlhá, potreboval som oboje. Cez leto ma prijali na Technickú univerzitu vo Zvolene, veľmi sa tomu teším,“ v krátkosti zhodnotil svoje leto Tomáš Tӧrӧk.

Môže vás zaujímať:

Tréner Chudý zhodnotil turnaj vo Švajčiarsku: Boli sme príliš pasívni

Krutá konfrontácia so švajčiarskym prvoligistom: Vytrestali naše chyby

Domáci záver prípravy priniesol súboj s mladými kohútmi, rozhodol jeden gól

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM