Anton Hrachovský Samospráva

V Zámkoch funguje tiež mobilný výdaj potravín. V prvej línii sú aj opatrovateľky

O starších ľudí sa v Nových Zámkoch starajú aj profesionálne opatrovateľky. Občanom v ťažkej životnej situácii budú potraviny dovezené priamo domov.

Ilustračný obrázok k článku V Zámkoch funguje tiež mobilný výdaj potravín. V prvej línii sú aj opatrovateľky
44
Galéria

V Nových Zámkoch žije vyše 6 000 obyvateľov vo veku od 65 do 80 rokov. Ďalších zhruba 1 200 seniorov je starších než 80 rokov. Niektorým z nich v každodennom živote pomáhajú mestské opatrovateľky, iným podala radnica pomocnú ruku formou potravinovej pomoci.

Mobilný výdaj potravín

Ľuďom v ťažkej životnej situácii poskytovalo mesto základné potraviny v sociálnej výdajni potravín SoVA v komunitnom centre Kompas. Tento výdaj je dočasne pozastavený.

Tým, ktorí sú odkázaní na sociálnu potravinovú výpomoc, sú balíky s potravinami dovážané každý piatok domov. Informovala o tom radnica na svojom webe. Sortiment potravín bol doplnený aj o zásoby v školských jedálňach, ktoré by počas prerušenia vyučovania mohli expirovať.

V nasadení je aj tzv. sociálny taxík. Aktuálne sa využíva na rozvoz potravín do domácnosti osamelých ľudí.

Školská jedáleň, ktorá donedávna varila obedy pre seniorov, nie je v prevádzke. Obedy zabezpečuje radnica prostredníctvom reštaurácie Panoráma, ktorú spravuje Novovital. Stravu rozváža 80 seniorom a posilnila sa o ďalšie vozidlo.

Opatrovateľky v prvej línii

Popri zdravotníkoch sú aj opatrovateľky hneď v prvej línii starostlivosti o druhých. Pre takmer 70 občanov poskytuje starostlivosť 24 opatrovateliek v službách mesta.

Pri priamom kontakte používajú ochranné rukavice, respirátory, okuliare a plášte. Služba funguje aj takpovediac „cez dvere“, to vtedy, ak je u niekoho podozrenie na infekciu koronavírusom prípadne je dotyčný v karanténe.

Foto: ilustračné

Ulice Nových Zámkov sú takmer úplne vyprázdnené
44
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM