Anton Hrachovský Kultúra

V Šuranoch sa ponoríme do minulosti: Retro oslava prinesie lampióny i veterány

Na prvomájovú históriu si návštevníci budú môcť zaspomínať pri retro oslave v Šuranoch. Chýbať nebudú lampióny ani veterány.

Ilustračný obrázok k článku V Šuranoch sa ponoríme do minulosti: Retro oslava prinesie lampióny i veterány
Zdroj: Archív: Ján Volný

S blížiacim sa sviatkom práce, ktorý Slováci každoročne slávia 1. mája, sa v neďalekých Šuranoch odohrá zaujímavá spoločenská akcia. Pôjde o ´Retro oslavu predvečera 1. mája´. Usporiadalo ju Mesto Šurany v spolupráci s tamojším kultúrnym strediskom, OZ Spoločne ďalej a múzeami Parkan Štúrovo a Šurany Veterán.

Do rokov minulých sa v rámci oslavy ponoríme aj vďaka plánovanému lampiónovému a prvomájovému sprievodu, ktorý bude doprevádzať dychová hudba Šurany a tiež autoveteráni.

Oslava sa odohrá 30. apríla, od 19:00 na Námestí hrdinov. Akcia odštartuje o 18:30 spred Jednoty, pokračovať bude Krížnu ulicu až na Námestie hrdinov.

Program Retro oslavy v Šuranoch

Kultúrny program obstarajú folklórne a spevácke skupiny. Záujemcov budú lákať aj spomienky na minulosť, ukryté na fotografiách miestneho dokumentaristu. Súčasťou podujatia bude totiž aj fotovýstava. Tá sa bude konať v galérii Mestského kultúrneho strediska v miestnej spoločenskej hale.

Výstava potrvá až do konca augusta a jej témou bude 1. máj v Šuranoch počas 50-tych rokov. Fotky pochádzajú z archívu šurianskeho fotografa, publicistu a dokumentaristu Deža Németha.

Kultúrny program obstarajú:

  • AZ – ŠTÝL
  • Folklórny súbor zo Šurian
  • Šurianka
  • Ženská spevácka skupina z Kostolného Seku
  • Váradani

I keď retro oslava bude pripomínať 50. roky minulého storočia, na youtube sme našli archívne zábery Deža Németha z prvomájových osláv v roku 1968. Pozrite nižšie.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM