Anton Hrachovský Správy

V Štúrove sa dočkali: Vynovená cesta s križovatkou je plynulejšia a bezpečnejšia

Starú nevyhovujúcu križovatku na ceste I/76 v Štúrove nahradila nová. Motoristická verejnosť ju už môže využívať.

Ilustračný obrázok k článku V Štúrove sa dočkali: Vynovená cesta s križovatkou je plynulejšia a bezpečnejšia
Zdroj: TASR

Výstavba križovatky sa začala v januári 2018, spojená bola s rekonštrukciou existujúcej cesty I/76. Investorom projektu je Slovenská správa ciest.

Náklady na rekonštrukciu 918 metrov dlhého úseku dosiahli takmer 1,7 milióna eur, 85 percent z nich financovala Európska únia prostredníctvom Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (OPII). Celkovo sa má v rámci OPII do roku 2023 postaviť a zmodernizovať na Slovensku 300 kilometrov ciest I. triedy.

Nová a rozšírená cesta v Štúrove

„Kruhový objazd zvýši plynulosť dopravy a bezpečnosť cestnej premávky, pričom sa nezabudlo ani na cyklistov,“ povedal počas odovzdania križovatky do užívania v pondelok minister dopravy a výstavby Árpád Érsek (Most-Híd). Križovatka bola zrekonštruovaná s finančnou podporou z eurofondov.

Pri rekonštrukcii existujúcej cesty I/76 bola existujúca vozovka nahradená novou a súčasne sa rozšírila na šírku osem metrov. Pozdĺž komunikácie sú vybudované cyklistické pruhy.

Súčasná priesečná križovatka cesty prvej triedy a miestnych komunikácií bola prebudovaná na jednopruhovú okružnú križovatku, ktorá spája cestu Komenského – Nánanská s Hlavnou ulicou, Zrínskeho ulicou a miestnou cestou ku kúpalisku Vadaš.

Vyššia bezpečnosť, menej nehôd

Podľa primátora Štúrova Eugena Szabóa si mesto sľubuje od rekonštrukcie cesty zvýšenie bezpečnosti premávky na tomto úseku. “Zaznamenali sme tu viacero nehôd s vážnymi zraneniami. Kamiónová doprava medzi Štúrovom a Levicami prechádza kompletne po tomto úseku,“ povedal Szabó.

Mesto z vlastných zdrojov realizuje opravu chodníkov popri zrekonštruovanej ceste, ktorá nebola súčasťou projektu rekonštrukcie. „Približne tretina je už hotová, zvyšok plánujeme dokončiť v priebehu tohto roka. Chceme mať tento úsek komplexne opravený,” povedal primátor. Náklady na opravu chodníkov dosiahnu 200-tisíc eur.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM