Anton Hrachovský Správy

V Štúrove riešia bytovú politiku: V pláne je niekoľko riešení tejto otázky

V Štúrove sa opreli do zlepšenia podmienok na bývanie. V pláne je výstavba niekoľkých obytných domov.

Ilustračný obrázok k článku V Štúrove riešia bytovú politiku: V pláne je niekoľko riešení tejto otázky
Zdroj: TASR

Problém s bývaním poznajú ľudia nielen v okrese Nové Zámky, no i na celom Slovensku. Čiastočne ho rieši možnosť nájomného bývania. To je v zahraničí oveľa rozšírenejšie než u nás.

Podľa Národného programu reforiem pre rok 2018 nemá Slovensko dostatočne rozvinutý trh nájomného bývania. V porovnaní s krajinami Európskej únie má nadpriemerný podiel bytov vo vlastníctve ich obyvateľov. Naopak, podiel bytov s regulovaným nájmom je jeden z najnižších v EÚ. Kým v EÚ bol v roku 2016 priemer na úrovni 10,8 %, na Slovensku je to len 1,6 %. Rovnako podpriemerný je aj stav bývania s trhovým nájmom (EÚ 19,9 %, Slovensko 8,9 %).

Primálo menších bytov

V Štúrove sa rozhodli tento stav riešiť. Viacero projektov pre rozvoj bývania je v štádiu rozpracovania, iné sa ešte len plánujú. „Situácia je žalostná aj v našom meste. V súčasnosti mesto vlastní 24 bytov v dvoch bytových domoch na Ulici kozmonautov, 23 izieb garsónového typu v bytovom dome na Sobieskeho ulici a 5 samostatne stojacich domov s bytmi tretej a štvrtej kategórie. Okrem bytového domu na Ulici kozmonautov sú všetky nehnuteľnosti v zlom technickom stave a niektoré izby ani nie sú vydávané pre ich zlý stav,“ prezradil primátor Štúrova Eugen Szabó pre webovú stránku mesta.

Štúrovo má podľa neho príliš málo menších bytov, pričom veľký záujem má byť práve o jednoizbové byty a garsónky. „O takéto byty žiadajú hlavne samostatne žijúce osoby, seniori, mladí ľudia ktorí sa chcú osamostatniť a osoby s nízkym príjmom,“ povedal Eugen Szabó.

Nedostatok nájomných bytov je jeden z faktorov, ktorý môže podľa Ministerstva financií negatívne vplývať na nedostatočnú mobilitu na pracovnom trhu.

Aktuálny stav núti podľa primátora samosprávu zaoberať sa alternatívami riešenia bývania a zároveň využiť možnosti financovania zo Štátneho fondu rozvoja bývania.

V najbližšom období vidí štúrovský primátor rozvoj bývania v nasledovných možnostiach:

  • Predaj pozemkov na individuálnu výstavbu rodinných domov na Sobieskeho ulici. Predaj bude podľa primátora uskutočnený formou obchodnej verejnej súťaže do konca 2018.
  • Pribudnúť by mal nový nájomný bytový dom. Bude v ňom 6 jednoizbových bytov, 8 garsóniek a ich vybavenosť bude na úrovni ´nízkeho štandardu´. Dom sa plánuje umiestniť na Dunajskej ulici. Plánovaný termín odovzdania je koniec roka 2019. Zmluva na výstavbu je podpísaná, momentálne sa podľa primátora rieši petícia zo strany obyvateľov danej lokality.
  • Bytový dom, známy aj ako Dom opatrovateľskej služby má prejsť rekonštrukciou. Do užívania sa plánuje dať v priebehu roka 2021. Momentálne prebiehajú prípravné projektové práce a štúdie.
  • Ďalšou z možností do budúcna je výstavba nového bytového domu alebo obytného komplexu so zameraním na rodiny s deťmi.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM