Anton Hrachovský Správy

V okolí Nových Zámkov rastie nové kúpalisko. Čo všetko čaká na návštevníkov? VIDEO

V obci neďaleko Nových Zámkov pribudne v najbližšej dobe ďalšie termálne kúpalisko v regióne. Kedy a kde sa tak stane?

Ilustračný obrázok k článku V okolí Nových Zámkov rastie nové kúpalisko. Čo všetko čaká na návštevníkov? VIDEO
Zdroj: TASR

K Štúrovu, Podhájskej či novozámockému Štrandu by malo v okolí nášho mesta pribudnúť ďalšie termálne kúpalisko. Výstavbu totiž spustila obec Nesvady. Po problémoch s hľadaním investora sa obec rozhodla postaviť kúpalisko vlastnými silami. Vznik kúpaliska bol zamýšľaný už v minulosti, no obci sa nepodarilo nájsť dostatočne silného investora. Pôvodný projekt bol teda upravený, plánované náklady okresané na 2,5 milióna eur. Výstavba areálu kúpeľného centra termálneho kúpaliska sa začala v auguste minulého roka a obec ju financuje z vlastných zdrojov.

Prví návštevníci by mali prísť už v roku 2017

Nové termálne kúpalisko by malo prispieť k rozvoju celého regiónu. „Ak pôjde všetko podľa plánu, malo by byť hotové v priebehu budúceho roka,“ nechal sa počuť starosta obce Nesvady Jozef Haris. Ako sa uvádza v texte zámeru, predmetné územie je vyčlenené na kúpeľné a rekreačné účely.

Obec plánuje využiť už existujúci termálny vrt GN 1, ktorý leží v predmetnom území. Slúžiť by mal na rekreáciu najmä pre obyvateľov obce a jej záujmového územia. To spolu s okolitými mestami Nové Zámky a Hurbanovo činí viac ako 70 000 obyvateľov. Geologický vrt GN 1 je hlboký 1 505 metrov, jeho výdatnosť je 2,7 l/s a povrchová teplota 60°C. Z balneologického hľadiska je geotermálna voda vhodná pre vonkajšiu balneoterapiu, využívanú na liečenie ochorení pohybového ústrojenstva, nervové a kožné ochorenia. Vhodná je aj na rekreačné kúpanie.

Okrem bazénov pribudne množstvo atrakcií

Kapacita kúpaliska predpokladá pre letnú prevádzku 552 osôb, denná návštevnosť je odhadovaná na 1 104 návštevníkov. Navrhovaná kapacita pre zimnú prevádzku je 108 osôb. Denná návštevnosť pre zimnú prevádzku je odhadovaná na 324 osôb.

Výstavbou nekrytých vonkajších bazénov vznikne v areáli kúpaliska ucelený komplex. Ten bude tvoriť základ budúceho areálu vodných plôch, ubytovania a wellness (cca 49 ha). Podľa projektu by v ďalších fázach postupne pribudnúť rehabilitačné pavilóny, promenáda s gastroslužbami, športoviská, rekreačné domy, chaty, rekreačné jazero, pódium pri jazere, reštaurácia, požičovňa športových potrieb, tobogany, detský pavilón, wellness hotel, domov seniorov, penzióny, futbalový štadión a rekreačný golf. Na záver sa plánuje výstavba geotermálnej elektrárne. Pozrite si video s vizualizáciou celého projektu.

Môže vás zaujímať:

Blíži sa štart kúpacej sezóny v Nových Zámkoch. Kedy sa otvoria brány Štrandu?

Na štúrovskom Vadaši začala letná sezóna s novinkami: Chystá sa aj výstavba wellness

Foto: Ilustračné

Termálne kúpalisko Nesvady
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM