Anton Hrachovský Kultúra

V Nových Zámkoch si pripomenieme veľké výročie: Rozhorí sa Vatra zvrchovanosti

Deň prijatia Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky si občania pripomínajú každoročne počas mesiaca júl. Tento rok to bude už 24.krát.

Ilustračný obrázok k článku V Nových Zámkoch si pripomenieme veľké výročie: Rozhorí sa Vatra zvrchovanosti
Zdroj: TASR

Slovenská národná rada (SNR) schválila Deklaráciu o zvrchovanosti v roku 1992 v rámci bývalej Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) a vyhlásila ňou zvrchovanosť Slovenskej republiky (SR). Dňom prijatia Deklarácie o zvrchovanosti SR je 17. júl. Na základe zákona NR SR z 20. októbra 1993 sa tento deň stal pamätným dňom SR.

Na oslavu schválenia deklarácie boli ten istý deň večer na mnohých miestach Slovenska zapálené ´Vatry zvrchovanosti´. Najväčší z ohňov horel pri kostole sv. Jána nad Kremnickými Baňami.

Na počesť 24. výročia prijatia Deklarácie o zvrchovanosti SR sa v piatok 15. júla 2016 o 18:00 rozhorí Vatra zvrchovanosti v areáli Športhotela na novozámockej Sihoti.

Program slávnosti

  • MaDFS Matičiarik
  • Spevácky zbor Lipa pri MO MS
  • Slávnostné príhovory
  • Zapálenie Vatry zvrchovanosti
  • Občerstvenie

Organizátorom akcie je Mesto Nové Zámky, Slovenská národná strana a Miestny odbor Matice slovenskej Nové Zámky.

Presné znenie Deklarácie Slovenskej národnej rady o zvrchovanosti Slovenskej republiky

My, demokraticky zvolená Slovenská národná rada, slávnostne vyhlasujeme, že tisícročné úsilie slovenského národa o svojbytnosť sa naplnilo.

V tejto historickej chvíli deklarujeme prirodzené právo slovenského národa na sebaurčenie tak, ako to zakotvujú aj všetky medzinárodné dohody a zmluvy o práve národov na sebaurčenie.

Uznávajúc právo národov na sebaurčenie, vyhlasujeme, že aj my si chceme slobodne utvárať spôsob a formu národného a štátneho života, pričom budeme rešpektovať práva všetkých, každého občana, národov, národnostných menšín a etnických skupín, demokratické a humanistické odkazy Európy a sveta.

Touto deklaráciou Slovenská národná rada vyhlasuje zvrchovanosť Slovenskej republiky ako základ suverénneho štátu slovenského národa.

Bratislava 17. júl 1992

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM