Rôzne

V Nových Zámkoch sa bojovalo: Pozrite sa ako to v sobotu vyzeralo pri rieke Nitra

Bojové ukážky z obdobia druhej svetovej vojny, prezentácia historických zbraní, vojenskej techniky a pyrotechnických efektov. To všetko bolo súčasťou osláv 69. výročia ukončenia II. svetovej vojny v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku V Nových Zámkoch sa bojovalo: Pozrite sa ako to v sobotu vyzeralo pri rieke Nitra
Zdroj: Dnes24.sk

Krásne počasie a hlavne zvedavosť dostala Novozámčanov v sobotu 29. marca popoludní von do prírody. Vo veľkom počte sa stretli dospelí, deti, celé rodiny na Nábrežnej ulici pri rieke Nitra. Dôvod mali ten istý. Tento deň totiž patril bojovým ukážkam z obdobia druhej svetovej vojny, ktoré sa tento rok rozhodli organizátori – Mesto Nové Zámky a Občianske združenie Za troma mostami – ponúknuť divákom práve v tejto lokalite.

Oslavy sa začali už v piatok 28. marca slávnostným príhovorom primátora Gejzu Pischingera, kultúrnym programom a kladením vencov pri Pamätníku obetiam násilia. Súčasťou úvodného dňa osláv bola aj výstava fotografií a dokumentov, ktoré sa týkajú masívneho bombardovania Nových Zámkov.

Nové Zámky najbombardovanejšie

Dodnes sa o Nových Zámkoch hovorí ako o najviac bombardovanom slovenskom meste.

Mesto Nové Zámky na prelome rokov 1944 a 1945 takmer zničili tri veľké bombardovania anglickými a americkými leteckými silami. Prvé dva kobercové nálety sa odohrali 7. a 14. októbra 1944. Pri druhom bola zničená celá oblasť v okolí železničnej stanice a železničná kolónia mesta.

Na území rušňového depa bolo napočítaných 364 bombových kráterov. Zničených bolo 40 rušňov s 1370 naloženými vagónmi. Najtragickejšie bolo tretie bombardovanie 14. marca 1945, keď anglo-americké letectvo zhodilo na mesto 700 bômb. Z pôvodných 3394 domov bolo zničených 2023. Takmer všetky historické budovy v meste boli pri náletoch zničené, prípadne poškodené do takej miery, že museli byť po vojne zbúrané.

Obdobie okupácie a druhej svetovej vojny bolo v Nových Zámkoch ukončené 29. marca 1945, po prechode druhého ukrajinského frontu.

Sara

boje-nz
32
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM