Andrea Ballayová Rôzne

V Majcichove si pripomenuli život a tvorbu Jána Palárika

Od úmrtia národovca a dramatika Palárika uplynulo 140 rokov.

Pietna spomienka na národného dejateľa a dramatika Jána Palárika sa pri príležitosti 140. výročia od jeho úmrtia uskutočnila dnes v Majcichove pri Trnave. Po svätej omši v miestnom Kostole všetkých svätých sa konal pietny akt pri Palárikovom hrobe. Podujatie pokračovalo kultúrnym programom a prehliadkou pamätnej izby niekdajšieho majcichovského farára.

Katolícky kňaz a organizátor národného života Palárik je považovaný za priekopníka divadla a divadelníctva na Slovensku. Jeho divadelné hry Inkognito, Drotár, Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch sa v divadlách hrávajú dodnes. V Majcichove pôsobil od roku 1862, napísal tu niekoľko slovenských kníh a učebníc pre slovenské školy. Do Majcichova prišiel už s podlomeným zdravím, zomrel 7. decembra 1870 ako 48-ročný.

Po Jánovi Palárikovi bola v polovici minulého storočia obec Slovenský Meder v okrese Nové Zámky premenovaná na Palárikovo, jeho meno nesie aj divadlo v Trnave. Pomníky pripomínajúce jeho život a tvorbu možno nájsť v rodnej Rakovej, Starom Tekove, Hronských Kľačanoch, Majcichove, Palárikove a ďalších jeho pôsobiskách. /SITA/

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM