Anton Hrachovský Kultúra

V historickej jazdiarni sa prenesieme do Tibetu a Číny: Ako žijú tamojší ľudia?

Vzájomná história Tibetu a Číny je prepchaná konfliktami. Obe krajiny však ovplývajú bohatým kultúrnym dedičstvom a tradíciami.

Ilustračný obrázok k článku V historickej jazdiarni sa prenesieme do Tibetu a Číny: Ako žijú tamojší ľudia?
Zdroj: TASR

Cisársko-kráľovská historická Jazdiareň v Nových Zámkoch bude onedlho miestom konania zaujímavej výstavy. Tá nás zavedie až do ďalekých východných krajín – Tibetu a Číny.

Podujatie pripravilo Veľvyslanectvo Čínskej ľudovej republiky v SR v spolupráci s Mestom Nové Zámky. Slávnostné otvorenie výstavy je naplánované na 28. februára 2017 o 17:00. Ešte predtým, o 13:00 je pripravený kultúrny program. Následne bude výstava prístupná od 1.marca do 12.marca 2017, denne od 10:00 do 17:30. Vstup je voľný.

Program výstavy Čínsky príbeh – Čínsky Tibet

  • ukážky tradičnej čínskej kuchyne
  • ukážky čínskej kaligrafie
  • dračí tanec
  • ukážky hry na tradičných hudobných nástrojoch
  • ukážky Tai chi a bojových umení
  • prezentácia tradičného dámskeho oblečenia

Tibet – autonómna oblasť Číny

Tibet je ázijská oblasť, ktorá leží na plošine v severovýchodných Himalájach. Je autonómnou oblasťou Čínskej ľudovej republiky a ide o tradičnú vlasť tibetského ľudu ako aj ďalších etnických skupín, napríklad Monpa, Qiang či Lhoba. Tibet je najvyššie položená oblasť na svete, priemerná nadmorská výška tu dosahuje 4 900 m. Najvyšším pohorím je Mount Everest s 8848 metrami, ktorý je zároveň najvyššou horou sveta. Hlavným mestom Tibetu je Lhasa s viac ako pol miliónom obyvateľov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM