Anton Hrachovský Správy

Už tri roky funguje v Zámkoch Lesná škôlka: U detí sa teší veľkej obľube, FOTO

Už tretí rok začnú niektoré novozámocké deti v lesnej škôlke. Tá je v meste unikátnym projektom, kde sa deti učia spoznávať prírodu.

Ilustračný obrázok k článku Už tri roky funguje v Zámkoch Lesná škôlka: U detí sa teší veľkej obľube, FOTO
10
Galéria
Foto: Anton Hrachovský

Škôlka je miestom, kde vznikajú prvé priateľstvá, ktoré u veľa detí pretrvajú aj niekoľko rokov. Už tretím rokom funguje v Nových Zámkoch projekt Lesnej škôlky. Medzi deťmi i rodičmi sa teší veľkej obľube, čo 22. apríla dokázal i ´Deň otvorenej bráničky´.

Výlety do prírody ale aj lukostreľba

Lesná škôlka plní najnovšie aj funkciu prípravy pred nástupom do Živej školy. Tá, ako sme písali prednedávnom, otvorí svoje brány po prvý raz od školského roka 2018/2019 v priestoroch ZŠ Mostná.

Adaptácia na prostredie prebieha v tejto waldorfskou pedagogikou inšpirovanej škôlke odlišne než v bežnej štátnej škôlke. Rodič môže byť priamo na mieste a pozorovať svoje dieťa, pokiaľ sa mu chce. Podľa učiteliek je spočiatku práve strach z nepoznaného prostredia tým najväčším zo strany rodičov. Prípadne sa vyskytne strach odvodený od sezóny – výskyt kliešťov alebo chlad v zimných mesiacoch.

Pôsobí v nej aj obľúbený pán František, ktorý sa stará o záhradu a v čase, keď sa v škôlke varilo bola v nej aj kuchárka. Deti ich vnímajú ako dedka a babku. So škôlkármi robia bežné činnosti zo života v prírode ako je okopávanie plodín či varenie si raňajok. Deti sa stravujú vegánskym spôsobom, do budúcna sa uvažuje o obnovení vlastnej kuchyne. Ovocie a zeleninu si pestujú v záhradke samy. Nechýbajú pravidelné vychádzky do lesa či majstrovanie obľúbených detských hračiek ako napríklad luk alebo šitie plstených vecí.

Druhý domov

Škôlka funguje celosezónne, aj počas zimy. Jediným rozdielom je to, že sa treba poriadne obliesť. „Deťom je to jedno, či je zima lebo teplo,“ hovorí jedna z učiteliek v Lesnej škôlke Katarína Szárazová.

V budove škôlky je kuchyňa, jedáleň i dve herne. Jedna pre predškolákov a druhá pre mladších. Aby mali deti ešte väčší pocit previazania s prírodou, spávajú v spacákoch.

„Nie je to len nejaká inštitúcia s domom a záhradou. Niektoré deti to tu považujú za svoj druhý domček. Sme tu ako taká rodina. Je tu Feribáči, ktorý okopáva záhradku, babička, ktorá varila či Daniel, ktorý vyrábal veci. Robíme reálne činnosti a deti to baví. Hlavne sme vonku, vyzujeme sa a bavíme sa,“ povedala jedna z učiteliek v Lesnej škôlke.

Deti sa v škôlke pri Berku cítia dobre, dôležité však je, aby s takýmto štýlom výučby boli spätí aj rodičia. „V prvý rok som sem prišla ako rodič. Chcela som, aby moje dieťa jedlo zdravo, čiže jedlá z lokálnych surovín. Najprv sme s deťmi doobeda na dvore, potom sa nejedia a ideme na dve hodiny do lesa. Deti sú tu veľmi veľa vonku a to milujú,“ dodala Katarína Szárazová.

Lesná škôlka v Nových Zámkoch
10
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM