Viera Sýkorová Rôzne

Úspešná petícia v Chotíne

Poslanci v Chotíne neschválili zámer výstavby chemického závodu.

Úspechom sa skončila petičná akcia Chotínčanov proti výstavbe chemického závodu na úpravu síry v katastrálnom území dediny. Závod za 14 miliónov eur chcel postaviť Chem-Unio spol s r.o. Pod petíciu sa podpísalo 620 občanov z Chotína, teda nadpolovičná väčšina oprávnených voličov a ďalších 105 ľudí z vedľajšej dediny zo Svätého Petra. Poslanci obecného zastupiteľstva v utorok prerokovali petíciu. Na zasadnutí boli prítomní aj občania aj majitelia firmy. Podľa vyjadrení organizátorov petičnej akcie výstavbou chemického závodu by mohli vzniknúť nenapraviteľné ekologické škody, taktiež aj veľké škody na zdraví a majetku občanov.

Manipulácia so sírou totiž patrí k najnebezpečnejším činnostiam, navyše v novom závode by ako činidlo mali použiť veľmi jedovatú formu síry, sírouhlík. Upozornili aj na to, že v blízkosti lokality, kde Chem-Unio chce vybudovať svoj závod, je prírodná rezervácia Chotínske piesky, ktorá je zaradená aj do medzinárodného programu Natura 2000. Jozef Izsák, majiteľ firmy argumentoval tým, že oni postupujú podľa platných zákonov a predpisov.

Podľa neho s rozhodnutím obecného zastupiteľstva treba čakať dovtedy, kým ministerstvo životného prostredie nevydá svoje odborné stanovisko k investícii. Naznačil, že ide o novú technológiu – v celej Európe existuje podobný závod len v Nemecku – a celý výrobný proces prebieha v uzatvorenom systéme. Poukázal tiež na to, že chcú vytvárať 50 nových pracovných miest. Poslanci obecného zastupiteľstva v Chotíne nakoniec neschválili zámer výstavby chemického závodu. Uznesenie pošlú aj na ministerstvo životného prostredia.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM