Anton Hrachovský Kultúra

Unikátna výstava v Zámkoch: Hľadanie paralel medzi slovenským a maďarským umením

Pokiaľ máte radi umenie, toto by vás mohlo zaujímať. Pôjde o netradičnú konfrontáciu umenia pochádzajúcoho z dvoch susedných krajín.

Ilustračný obrázok k článku Unikátna výstava v Zámkoch: Hľadanie paralel medzi slovenským a maďarským umením
Zdroj: Galéria umenia Ernesta Zmetáka

Slovenské a maďarské umenie

Galéria umenia Ernesta Zmetáka v Nových Zámkoch bude dejiskom ďalšej zaujímavej výstavy, tentokrát s titulom PERTU NO 12 – Emese Benczúr – Emőke Vargová. Projekt ´Pertu´ vznikol v roku 1993 ako pokus o projekt medzinárodného významu. Po prvých ročníkoch a krátkej prestávke, ho v roku 1999 obnovila Helena Markusková. Zmenila zameranie na hľadanie podobností v súčasnom slovenskom a maďarskom umení.

Zvolila model, založený na dialógu dvoch názorovo či generačne blízkych výrazných osobností, v ktorom určujúcu rolu zohrávajú náhodné paralely.

Dvanásty ročník výstavy na toto nadväzuje a pokračuje v mapovaní náhodných paralel v súčasnom slovenskom a maďarskom umení. Aktérkami aktuálneho ročníka sú výtvarníčky s vyhranením nazeraním – Emese Benczúr a Emőke Vargová.

Paralely a rozdiely u autoriek

Obe umelkyne vstúpili na scénu začiatkom deväťdesiatych rokov v čase nástupu iných médií. Počas maliarskych štúdií sa vydali cestou experimentov. Hľadali možnosti sebavyjadrenia netradičnou formou, netradičnými materiálmi.

Diela Emőke Vargovej nadväzujú na dedičstvo štrukturálnej a analytickej maľby a konceptuálneho umenia, odrážajú záujem o texturálne kvality, hry svetla, transparencie, krehké materiály, procesuálnosť existenciálny a esenciálny rozmer bytia, pohybujú sa na rozhraní imaginatívneho videnia a projektového myslenia postkonceptuálneho umenia.

Emese Benczúr prevláda zmyselná vizualita neokonceptuálneho umenia. Jej pohrávanie sa s textovými odkazmi podnecuje k zamysleniu a stanoveniu vlastnej hierarchie hodnôt. Diela oboch výtvarníčok sú prekvapivo kompatibilné – obohacujú slovensko-maďarský výtvarný kontext o nový rozmer.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM