Anton Hrachovský Kultúra

Unikátna výstava v novozámockom múzeu: Nahliadnite do čias minulého storočia

Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch sprístupnilo výstavu pod názvom Ľudovít Simonyi – maliar vernosti, ktorá pripomína významnú osobnosť pedagogiky a výtvarného života okresu Nové Zámky.

Ilustračný obrázok k článku Unikátna výstava v novozámockom múzeu: Nahliadnite do čias minulého storočia
Zdroj: Dnes24.sk

Výstava podáva prierez tvorbou akademického maliara Ľudovíta Simonyiho (1904, Tupá časť Chorvatice – 1998, Šahy), ktorý väčšinu svojho mimoriadne a všestranne tvorivého života prežil na území okresu Nové Zámky. Možno ju vnímať aj ako zaujímavý výlet do minulosti, ktorý pre tých skoršie narodených rodákov z okresu ponúka priestor na nostalgiu, mladším ponúka porovnávania súčasného obrazu bydliska (prípadne bydliska starých rodičov) s jeho podobou spred niekoľkých desaťročí.

Spomienky na minulé storočie

Vo vitrínach sa objavia malebné zákutia z Tvrdošoviec, Dvorov nad Žitavou, zo Strekova, Štúrova, z Malej nad Hronom, Dubníka, z Kamenice nad Hronom v podobe, v akej ich poznali naši predkovia v 40-tych až 70-tych rokoch minulého storočia.

„Ľudovít Simonyi s obľubou zachytával vo svojich dielach aj obyvateľov týchto obcí a svojich žiakov. Na jeho akryloch a olejomaľbách napríklad debatujú pri pive, či čakajú na vlak, alebo tvrdo pracujú. Z týchto malieb sála atmosféra zachytenej chvíle. Portréty žiakov chvália autorove kresličské zručnosti a zároveň dajú tušiť povahové vlastnosti zobrazených detí. Vzhľadom na dátumy ich vzniku sa tieto portréty postupne stávajú aj historickými dokumentmi,“ povedal kurátor výstavy Tibor Pálinkás.

Venoval sa vzdelávaniu ľudu

„Vystavených je aj niekoľko osobných predmetov, dokumentov a fotografií, ktoré svedčia o pohnutom živote tohto maliara a o tom, čo považoval za najdôležitejšie vo svojom živote: vzdelávanie vidieckeho ľudu, výtvarné umenie, vieru a česť,“ vysvetľuje Tibor Pálinkás. Výstava sprostredkuje informácie o zanietenom vysokoškolskom pedagógovi, riaditeľovi, organizátorovi kultúrneho života v obci, zakladateľovi a vedúcom výtvarného oddelenia ZUŠ, ako aj spoluzakladateľovi galérie a výtvarného spolku v Štúrove. O človekovi, ktorého životná dráha a dielo boli ocenené titulom čestného občana Tvrdošoviec, Dvorov nad Žitavou a Šiah, ako aj cenou Pro urbe mesta Štúrovo.

Výstava bude sprístupnená do 25. júna 2016.

Môže vás zaujímať:

Nemáte plány na víkend? Tipy, kam si počas voľných dní vyraziť v Nových Zámkoch
Blíži sa Deň rodiny v Nových Zámkoch, prinášame PROGRAM!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM