Anton Hrachovský Správy

Tvrdošovce s dvomi oceneniami: Bodovali v súťaži o Dedinu roka 2019

Dedina roka 2019 je už známa. O tento titul sa uchádzali aj dve obce z okresu Nové Zámky.

Ilustračný obrázok k článku Tvrdošovce s dvomi oceneniami: Bodovali v súťaži o Dedinu roka 2019
Zdroj: TASR

Dedinou roka 2019 sa stalo Papradno. Obec, nachádzajúca sa v okrese Považská Bystrica, v jubilejnom 10. ročníku tejto národnej súťaže najkomplexnejšie naplnila jej princípy a požiadavky. Do súťaže bolo prihlásených 23 obcí, vrátane dvoch z okresu Nové Zámky – Dvorov nad Žitavou a Tvrdošoviec.

Viťaz je z Považia

Ako uviedla Iveta Kureková zo Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP), Dedina roka 2019 – Papradno, presvedčila hodnotiacu komisiu súťaže najmä tým, aký význam prikladá zachovaniu prírodného dedičstva a dedičstva predkov. „Pestrosť biodiverzity a zachovaná mozaiková krajina lesov, lúk a pasienkov, je nielen dôvodom na hrdosť obyvateľov, ale aj na ich ochranu,“ konštatovala.

Obec sa môže pochváliť aj racionálnym využívaním lokálnych zdrojov, či realizáciou rôznorodých aktivít. Všetko podporuje spolková, klubová a záujmová činnosť.

„Príkladný a komplexný rozvoj obce rozhodol, že prestížny titul Dedina roka 2019 získalo Papradno a ako národný víťaz bude v roku 2020 zastupovať Slovensko v 16. ročníku súťaže o Európsku cenu obnovy dediny,“ pripomenula Kureková.

Ocenenia aj do okresu Nové Zámky

Druhé miesto v súťaži obsadila obec Svätý Anton v okrese Banská Štiavnica a tretie obec Raslavice v okrese Bardejov.

Hneď v dvoch kategóriách získali ocenenie aj Tvrdošovce. Dedina ako partner a Dedina ako záhrada.

Okrem Tvrdošoviec bodovali aj ďalšie slovenské obce: Dedina ako hospodár – Lúky (okres Púchov), Dedina ako maľovaná – Domaňovce (okres Levoča), Dedina ako klenotnica – Beluj (okres Banská Štiavnica) a Krivany (okres Sabinov), Dedina ako pospolitosť – Bolešov (okres Ilava). Mimoriadne ocenenia získali obce Jesenské (okres Levice), Pobedim (okres Nové Mesto nad Váhom) a Dohňany (okres Púchov).

Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční v Papradne v závere roka 2019. Ocenené obce získajú okrem vecných cien od vyhlasovateľov súťaže a jej partnerov, aj finančné prostriedky od generálneho partnera súťaže, viazané na realizáciu projektu zameraného na rozvoj a obnovu obce.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM