Tímea Kamenická Rôzne

Tuzex i Ryba: 5 legendárnych obchodov za socíku, ktoré sme navštevovali v Nitre

Orientačnými bodmi stretnutí sa odjakživa stávali miesta zvlášť známe, viditeľné alebo jedinečné. Koľko z našich rodičov si dodnes dá stretnutie "pri Priore"? Nitrianske obchodíky, na ktoré si dnes už pamätajú len tí skôr narodení, mali vo svojej dobe špecifický cveng...

Ilustračný obrázok k článku Tuzex i Ryba: 5 legendárnych obchodov za socíku, ktoré sme navštevovali v Nitre
Zdroj: Dnes24.sk

Dnes sa už obchody v Nitre menia tak rýchlo, že ani nestihneme postrehnúť, aký sa tam zrovna nachádza. Kedysi však prevádzky boli na jednom mieste roky, a tak sa stávali nielen obľúbenými miestami na nákupy, ale aj orientačnými bodmi stretnutí. Niektoré obchody si tí skôr narodení pamätajú dodnes a ich názvy sa uchovali, aj keď predajne sú už dávnou minulosťou.

Tuzex

Jeden z najvýznamnejších obchodov socializmu, ktorého meno aj dnes vzbudzuje pozornosť. V Nitre svojho času dlho nebol, no neskôr aj sem priniesol západný tovar. Jediným platidlom boli bony, ku ktorým nebolo jednoduché sa dostať. Buď k nim ľudia prišli pri povinnej výmene valút alebo ich získali na čiernom trhu od tzv. vekslákov. Preto každý, kto mal rifle z Tuzexu bol frajer. V Nitre sídlil známy obchod na rohu Radlinského ulice. Dnes je dané miesto prázdne.

Ryba

Dnes je obchod s rýchlym občerstvením takmer na každom rohu. Kedysi to však také jednoduché nebolo. Obľúbeným miestom na poklebetenie pri šaláte či dobrej polievke bola práve Ryba. Domáce jedlá si tu radi vychutnali mnohí návštevníci. V Nitre mala Ryba dokonca dve predajne. Jedna sídlila na Mostnej ulici a druhá na pešej zóne, kde dnes nájdeme butik.

Mliečny bar

Vtáčie mlieko, koláče, kakao, koktejly, puding s ovocím či palacinky so šľahačkou. Aj takéto dobroty čakali na zákazníkov Mliečneho baru. Raňajky na stojáka boli každodennou záležitosťou. Išlo o akýsi fastfood, ktorý sídlil na pešej zóne v budove, ktorá sa dnes rekonštruuje a nájdeme v nej lekáreň a rýchloobčerstvenie.

Tempo

Tempo bol obchodík, ktorý by bol jedinečný aj dnes. Nachádzali sa v ňom automaty, z ktorých po vhodení peňazí vypadla napríklad hotová obložená žemľa. Automaty však neskôr nemal kto opravovať, a tak sa obchod zmenil na lahôdky. Zákazníkov lákali najmä šaláty či varené koleno, ale predávala sa tam aj drogéria. Názov je odvodený od toho, že ste sa tu občerstvili naozaj rýchlo. Keďže vtedy neexistovala pešia zóna, môžeme povedať, že Tempo sa nachádzalo asi na mieste prechodu pre chodcov na Palárikovej ulici.

Prior

Asi najvýznamnejšie miesto nákupov a schôdzok v Nitre. Dodnes si niektorí dávajú stretnutie pri „Priori“. Budova bývalého obchodného domu, v ktorej neskôr sídlil K-mart a dnes Tesco má výbornú polohu. Išlo o prvý obchodný dom v Nitre a nakúpili ste tam snáď všetko od potravín cez oblečenie, hračky či obuv. Súčasťou bol aj snackbar, čo bolo vo vtedajšom Československu raritou.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM