Anton Hrachovský Kultúra

Tri týždne na Sibíri: Prídite na besedu v Zámkoch o brigáde na stavbe magistrály

Aké to je stavať obrovskú železničnú magistrálu? Porozpráva o tom novozámocký pamätník a čestný občan mesta František Daniel.

Ilustračný obrázok k článku Tri týždne na Sibíri: Prídite na besedu v Zámkoch o brigáde na stavbe magistrály
Zdroj: Archív Františka Daniela

Na besede s témou Tri týždne na Sibíri v knižnici Antona Bernoláka v Nových Zámkoch si vo štvrtok 17. augusta o 17:00 predseda Občianskeho združenia Za troma mostami František Daniel zaspomína na trojtýždňovú brigádu na výstavbe Bajkalsko-amurskej magistrály na Sibíri. Ako Daniel povedal, v auguste tohto roka je tomu 50 rokov, čo si túto brigádu odpracoval.

V rámci besedy Daniel premietne vyše 150 obrázkov jednak zo stanového tábora v tajge, z pracoviska, ale aj z návštevy typickej sibírskej dediny pri Bajkale či v Irkutsku. „Pätnásti študenti z Vysokej školy dopravnej v Žiline ako súčasť Internacionálneho študentského budovateľského tábora sme sa zúčastnili výstavby zriaďovacieho nádražia na železničnej stanici Tajšet západne od Bajkalského jazera. Tajšet s počtom 35-tisíc obyvateľov je mesto na Sibíri, v Irkutskej oblasti Ruskej federácie. Je významným železničným uzlom, pretože sa tu pripája Bajkalsko-amurská magistrála na Transsibírsku magistrálu,“ povedal Daniel.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM