Anton Hrachovský Hokej

Tretí zápas finále priniesol výborný hokej, Nové Zámky krok od titulu, VIDEO

Už len jedno víťazstvo delí hokejistov HC Nové Zámky od celkového triumfu v 1. hokejovej lige. Novozámčania spravili v treťom finálovom zápase proti Bardejovu dôležitý krok k prepísaniu klubovej histórie.

Ilustračný obrázok k článku Tretí zápas finále priniesol výborný hokej, Nové Zámky krok od titulu, VIDEO
Foto: Anton Hrachovský

Domáci, vedomí si faktu, že finálovú sériu môžu ukončiť už o deň neskôr na vlastnom ľade, vstúpili do stretnutia aktívne. Hneď v úvodných minútach dvakrát v rade pohrozil Lukáš Tábi, no ani jedna z jeho príležitostí ovocie nepriniesla. Prvý gól však nenechal na seba dlho čakať, to pred Sabolom dobre švihom zakončil mladý Török a domáci viedli 1:0.

Novozámčania nepoľavili a chceli vsietiť upokojujúci druhý gól. Takmer sa to podarilo Hudecovi, ktorý sa po pravej strane predral do útočnej tretiny, vo finále však zvolil namiesto prihrávky zakončenie, bránu však minul. Na opačnej strane pohrozil z uhla Baláž, no Chovan v ľahu jeho šancu zmaril. V šiestej minúte šikovne tečoval pred Sabolom puk Sucharda, ale gólman hostí bol na mieste. V polovici prvej tretiny prišlo prvé vylúčenie, na lavicu hanby si za hákovanie zasadol Martin Frolík. Tak ako doteraz stále vo finále, Zámčania sa početnej nevýhode ubránili. Nebolo to však úplne bez problémov. Pozornosť Chovana preveril dvakrát Vaško, no neúspešne. V 14. minúte prišla najkrajšia akcia zápasu, keď domáci zužitkovali bleskový protiútok. Martin Chovan rozohral na obrannej modrej na Tábiho na ľavom krídle, ten potiahol puk do útočnej tretiny, vrátil Chovanovi, ktorý posunul puk na úplne voľného Töröka. Ten sám zoči-voči Sabolovi namiesto zakončenia prihral späť Chovanovi, ktorý zasunul puk do prázdnej brány. Brankár Sabol nemal nárok. V závere prvej časti hry musel byť ešte ošetrovaný domáci obranca Bobček, ktorého z ľadu odprevadili zdravotníci.

Hneď v úvode prostrednej časti hry absolvovala dobré striedanie prvá formácia Frolík – Korytko – Podstavek a zo svojej snahy vyťažila presilovku. Na trestnú lavicu putoval Mikolášek. Domáci však okrem dvoch takmer identických nahodení Kousalíka a Ďurča na Sabolovu bránu nevymysleli nič. Na druhej strane si brankár Chovan postrážil pokusy navrátilca z tresnej lavice Mikoláška a delovku od modrej z hokejky Pichnarčíka. V 26. minúte pokúšal šťastie švihom Novák, Sabol bol však pozorný. O pár okamihov neskôr prišla druhá presilovka Bardejovčanov, keď si za veľa hráčov na ľade išiel oddýchnuť na trestnú lavicu Korytko. Hosťujúci Baláž dobre prenikol do útočného pásma, no jeho prihrávka pred Chovanovu bránu nenašla adresáta. V polovici stretnutia si vyžiadal oddychový čas domáci tréner Chudý, po ktorom Komínek vyzvŕtal hráčov hostí za Sabolovou bránou, do zakončenia sa ale nedostal. Následne prišli dve novozámocké presilovky, no ani z tých nezapršalo. Ku gólu mal blízko Ďurčo, v rozhodujúcej chvíli však netrafil puk naservírovaný Podstavkom. V závere tretiny bol vylúčený Baron, ku ktorému sa po pár sekundách pridal Havlík, navyše s 10-minútovým osobným trestom. Bolo to už tretie oslabenie Nových Zámkov o dvoch hráčov vo finálovej sérii. V ňom mal veľkú šancu Bardejovčan Gmitter, no zle trafil puk. Východniari zamkli domácich, no bez efektu a ich presilovku prerušil koniec druhej tretiny.

Tretiu tretinu odštartovali domáci v trojici, no krátko po návrate Barona inkasovali. To sa pohotovo presadil tvrdou strelou z prvej Rus Solomončak. Bola to vôbec prvá využitá bardejovská presilovka vo finále. V 44. minúte sa dostal do šance Jokeľ, Chovan si však postrážil svoju pravú žrď. O minútu neskôr dostal trest za držanie hosťujúci Ihnaťo, v početnej výhode vystrelil od modrej Chovan, Podstavek jeho strelu pred Sabolom tečoval a bolo 3:1 pre domácich. Zámčania si dvojgólové vedenie dlho neužívali, Zlochovi sa totiž na útočnej modrej skĺzol puk z hokejky, prebral si ho hosťujúci Baláž, vysunul Kalináča a ten prekonal Chovana – 3:2. Už o 19 sekúnd sa skóre menilo opäť, to domáci predviedli ďalšiu utešenú akciu. V prečíslení vyzval Dubec na pravom krídle krásnou prihrávkou Podstavka a ten zakončoval do odkrytej brány – 4:2. V 51. minúte sa po pravej strane predral Hudec, mieril do bližšieho vinkla, no cieľ tesne minul. Šesť minút pred koncom sa po veľmi prísnom vylúčení ocitol na trestnej lavici Novák. V oslabení našiel pekne Dubec Podstavka, ten si položil Sabola, no už nedokázal presne zakončiť do odkrytej brány. Skóre sa už do konca stretnutia nezmenilo a domáci si tak pripísali veľmi dôležité druhé víťazstvo vo finálovej sérii.

Výsledok 3. finálového zápasu:
HC Nové Zámky – HC 46 Bardejov 4:2 (2:0, 0:0, 2:2)
Góly: 3. Török (Dubec, Tábi), 14. M. Chovan (Török), 45. Podstavek (M. Chovan, Ďurčo), 47. Podstavek (Dubec, M. Chovan) – 41. Solomončak (Bednár, Gmitter), 47. Kalináč (Baláž). Rozhodovali: Adamec, M. Novák – Regec, Valo, vylúčení: 6:6 na 2 min., navyše Havlík – Polaček, Mikolášek 10 min. za nešportové správanie, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, diváci: 2785, strely na bránu: 40:41 (stav série 2:1)

Zostavy:
Nové Zámky: J. Chovan – Martin Chovan, J. Ďurčo, Jakovlevs, Kousalík, Bobček, Baron, Hrudík, Opalek – Podstavek, Korytko, Martin Frolík – A. Havlík, M. Hudec, L. Novák – T. Török, J. Zlocha ml., Tábi – Komínek, Dubec, A. Sucharda
Bardejov: R. Sabol – Všetečka, M. Valjent, M. Bednár, Valentín, Pichnarčík, Polaček, Ihnaťo, Loydl – Baláž, Kalináč, O. Gmitter – Jokeľ, Šimčák, Mikolášek – L. Ščurko, Linet, Vaško – Solomončak, R. Cútt, Fajčák

Hlasy trénerov po zápase: Miroslav Chudý, tréner Nových Zámkov:
Prvé dve tretiny boli z nášho pohľadu úplne rozdielne, prvá dobrá, hrali sme veľmi aktívne, presadili sme sa aj strelecky, no do tej druhej sme vstúpili úplne inak. Neboli sme už takí aktívni, vymýšľali sme zbytočné veci, súper znížil, v tých chvíľach bol lepším mužstvom. Dôležité bolo, že sme ustáli oslabenie v trojici, i keď vo štvorici sme nakoniec inkasovali. Najpodstatnejšie bolo, že sme dvakrát dokázali odpovedať na kontaktný gól hostí. Sme radi, že sme urobili dôležitý krok, sanozrejme ešte nie rozhodujúci, no veľmi dôležitý. Dovolím si tvrdiť, že diváci videli dobré dramatické stretnutie zásluhou oboch družstiev.

Anton Tomko, tréner Bardejova:
Z našej strany bola najhoršia prvá tretina, neviem si vysvetliť, prečo sme do zápasu vstúpili tak ustráchane. Vyhovárať sa na dlhú cestu je úplný nezmysel. Súper využil naše zaváhania. Pri prvom góle stratil náš obranca hokejku, pri druhom sme prepadli v útoku a z prečíslenia sme inkasovali. Dovolím si však tvrdiť, že v druhej tretine sme boli lepším mužstvom, prebrali sme iniciatívu, lepšie sme korčuľovali, no škoda, že sme nestrelili gól. V presilovke o dvoch hráčov sa nám potom podarilo streliť kontaktný gól. No opäť prišiel náš zbytočný faul a využitá presilovka Zámkov a opäť to bolo o dva góly. Potom sa celá situácia zopakovala, dali sme kontaktný gól, no z rýchleho prečíslenia sme znova inkasovali. Za stavu 4:2 bolo ťažko už niečo vymyslieť. Blahoželám súperovi k víťazstvu. V pondelok urobíme všetko preto, aby sa séria vrátila do Bardejova.

Štvrtý duel je na programe v pondelok opäť v Nových Zámkoch, tentoraz so štartom o 18:00. Prípadný piaty zápas je naplánovaný na stredu 9. marca o 17:30 v Bardejove.

Po nedeli je navyše jasné, že druhým barážovým súperom Nových Zámkov o postup do Tipsport ligy bude okrem Bardejova aj tím Piešťan.

Foto: Ilustračné

Finále 1. hokejovej ligy 3. zápas Nové Zámky - Bardejov
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM