Tímea Kamenická Rôzne

Toto nikto iný nepochopí: 5 vecí, vďaka ktorým rozoznáte Nitrana na sto honov :)

Informácie len pre zasvätených! Každé mesto má svoje špecifická, prípadne, je preňho niečo charakteristické. Nitra nie je v tomto výnimkou. Myslíte si, že ste Nitran od kosti?

Ilustračný obrázok k článku Toto nikto iný nepochopí: 5 vecí, vďaka ktorým rozoznáte Nitrana na sto honov :)
Zdroj: Dnes24.sk

Nitra tak, ako každé iné mesto má svoje špeciifiká, o ktorých vedia len tí ľudia, ktorí tu žijú x rokov. Ten, kto cez naše mesto len prechádza, prípadne tu bol párkrát ako turista alebo nebodaj bol u nás na jarmoku, nemá určite o týchto veciach ani páru.

Ak si teda dvaja ľudia z Nitry sadnú napríklad aj na kávu v inom meste, je vysoko pravdepodobné, že sa môžu baviť práve na týchto veciach, a nik iný im nebude rozumieť…

„Ja som Nitrančan, Nitran je salám!“

Obyvatelia mesta, najmä tí, ktorí tu žijú celý život, sú skutoční patrioti, hrdí na svoje korene a mesto. Ide o pocit, ktorý nikto okrem „Nitrančana“ nepochopí. Aj to je dôvod odmietavého postoja väčšiny obyvateľov k spisovnému pomenovaniu Nitran.

„Stretneme sa pri Priori.“

Pamätná hláška, ktorá sa používa už roky. Snáď neexistuje obyvateľ Nitry, ktorý by ju nepoznal a aspoň raz v živote nepoužil. Prior má veľmi dobrú polohu v centre mesta, a tak bol už od svojich začiatkov miestom stretnutí mnohých obyvateľov mesta aj blízkeho okolia.

Výstup na pyramídu

Takmer každý obyvateľ Nitry aspoň raz vystúpil na Zobor. Pre niektorých možno trochu náročná cesta ponúka krásny výhľad na mesto, ktorý zahreje pri srdci každého patriota.

Pallo myllo vella umyvalla

Nitra sa vyznačuje špecifickou slovnou zásobou. V prípade obyvateľov nášho mesta však ide o neodlúčiteľnú súčasť kultúry. Poznanie spisovného výrazu totiž neznamená, že sa má aj použiť. Ešte aj dnes existuje mnoho hrdých Nitranov, ktorí uprednostnia nárečové a zatarané slová pred ich spisovnými ekvivalentmi. Cudzincovi je potom potrebné významy slov vysvetliť.

Hokejová atmosféra

Fanúšikovia hokeja sú všade na Slovensku, ale len v Nitre sa dá zažiť tá pravá hokejová atmosféra. Chýry o nej prekračujú hranice mesta, o čom svedčí aj odmena pre nitrianskych fanúšikov od vedenia Tipsport ligy. Ten, kto však na nitrianskom zimáku nebol ani na jednom zápase, nepochopí, o čo ide.

Vieme, že tento zoznam nie je kompletný, napadlo aj vám niečo, čo by stálo za zmienku? Napíšte nám na nitra@global24.sk.

Foto: ilustračné, Ondrej Bobek

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM