Viktória Botošová Kultúra

TOTO jednoducho musíte vidieť: Premeny krajiny budeme mať v Nových Zámkoch ako na dlani

Milovníci kvalitného umenia sa majú na čo tešiť. Do nášho mesta prichádza možnosť pokochať sa stredoeurópskym grafickým umením.

Ilustračný obrázok k článku TOTO jednoducho musíte vidieť:  Premeny krajiny budeme mať v Nových Zámkoch ako na dlani
Zdroj: TASR

„Snahou výstavy je predstaviť návštevníkom premiérový projekt s užším zámerom na krajinársky žáner, ktorý v priebehu storočí dominoval v maliarskej i grafickej tvorbe. Návštevníkom chceme predstaviť kolekciu „rôznych“ druhov krajiny v podobe grafík, ktoré budú doplnené i hodnotnou maliarskou tvorbou,“ informoval kurátor výstavy Andrej Lauro.

Zastúpené bude podľa jeho slov, obdobie od 16. storočia s presahom do storočia 19. . Výstava sa snaží poukázať nielen na rozličné techniky stvárnenia krajinárstva, ale chce predovšetkým prerozprávať svoju rôznorodosť. A to nielen v zmysle ročných období. Chce poukázať na premeny – metamorfózy a bohatosti rôznych námetov – ideálnej – snovej krajiny, realistickej, s rozpútanými živlami, pokojnej, nedotknutej a zároveň proces osvojovania či prispôsobovania si krajiny s človekom.

„Človek a krajina sú v neustálom spojení. A jej výraz a odraz je odrazom i naším – vnútorného zmýšľania človeka. Vybrané diela sú súčasťou zbierkového fondu Galérie umenia Ernesta Zmetáka v Nových Zámkoch a výsledkom zberateľskej snahy jej fundátora, Ernesta Zmetáka,“ doplnil kurátor výstavy Andrej Lauro. Nevšednú výstavu si môžeme vychutnať v Galérii umenia Ernesta Zmetáka v Nových Zámkoch v čase od 28. januára do 27. februára 2016.

Foto: ilustračné

Novozámocká galéria predstaví novú výstavu plnú rôznorodých grafík
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM