Tímea Kamenická Rôzne Rôzne

Tormoš a či Kuniuk? Toto sú pôvodné názvy častí Nitry

Zub času sa oprel aj o mestské časti nášho mesta. Takmer všetky si prešli niekoľkými zmenami názvu. Pozrite si pár príkladov.

Ilustračný obrázok k článku Tormoš a či Kuniuk? Toto sú pôvodné názvy častí Nitry
Zdroj: Dnes24.sk

Nedávno sme vám priniesli prehľad pôvodných názvov dedín nášho okresu. Teraz sme sa rozhodli pozrieť na históriu niektorých mestských častí Nitry. Mnohé boli samostatnými obcami, ktoré sa k mestu časom pričlenili. Viete ako sa kedysi volali Dražovce či Chrenová?

Chrenová

Chrenová bola osídlená už v dobre kamennej. Prvá písomná správa pochádza z roku 1271, kde sa obec spomína pod názvom Tremes. Najprv bola kráľovským majetkom a patrila hradu Nitra. Neskôr sa z nej vyvinuli dve obce, Malý a Veľký Tormoš. V 18. storočí sa spomína už len jedna obec, Tormoš a od roku 1948 sa uvádza pod dnešným názvom Chrenová. K Nitre bola obec pričlenená v roku 1961.

Mlynárce

Počuli ste niekedy názov Molnosfalu? Pod týmto menom sa totiž spomínajú Mlynárce v najstaršom doklade o ich existencii z roku 1409. Neskôr bola premenovaná na Molnoš a tento názov nosila až do roku 1949. Obec je pomenovaná podľa mlynov na rieke Nitra a osídlená je už od mladšej doby kamennej.

Čermáň

Čermáň nájdeme v mestských písomnostiach z roku 1649 pod názvom Csermal. Nachádzali sa tu najprv vinice, neskôr ich začali premieňať na role. Biskupstvo a mesto však zakročili a na ich príkaz boli vinice obnovené. Zaujímavým miestom je Šibeničný vrch. Jeho pôvodný názov bol Borina, avšak po premiestnení mestskej šibenice na toto miesto sa zmenilo aj jeho meno.

Horné Krškany

Obec bola osídlená už v staršej dobe kamennej. Prvý písomný doklad, ktorý spomína dedinu s názvom Kereskyn pochádza z roku 1240. Najprv patrila kráľovnej, neskôr benediktínom zo Zoborského kláštora. Kasárne, ktoré obec spojili s Nitrou, tu postavili v rokoch 1937–1939. Administratívne sa však Horné Krškany stali súčasťou Nitry v roku 1961.

Dražovce

V období Veľkej Moravy sa tu nachádzalo jedno z hradísk obranného systému okolo Nitry. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z toku 1111. V nej sú Dražovce spomínané pod názvom Drasei. Do 15. Storočia patrili zoborskému kláštoru, po jeho zániku ich získalo nitrianske biskupstvo. Vďaka výstavbe nových bytov v roku 1961 splynuli Dražovce s Nitrou. Administratívne sa ale pričlenili až v roku 1975.

Kynek

Kynek má za sebou ťažký osud. Prvý písomný doklad uvádza obec ako Kuniuk. Išlo o kráľovský majetok, patriaci hradu. V roku 1452 má zmenený názov aj majiteľa. Pod menom Kewnewk patril Mikulášovi Šurianskemu. V roku 1598 však obec spustošili Tatári a v 17. storočí bol len časťou osady obce Lehota. K Nitre sa Kynek stavebne priblížil v roku 1945 a o 15 rokov neskôr sa stal jej súčasťou.

Môže vás zaujímať:

Pôvodné mená našich dedín vás dostanú: Czakajowcze ešte ako tak, ale terra Illmer castri Zolgagyeriensis je víťaz!

Tuzex, Ryba…5 legendárnych obchodov za socíku, ktoré sme navštevovali v Nitre

Foto: Klub priateľov starej nitry

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM