Viktória Botošová Kultúra

Top slávy sa im nedostalo, rozhodne však stoja za pozornosť: 3 krásy v okolí Nových Zámkov, ktoré by bol hriech nezažiť

Región v okolí Nových Zámkov je bohatý nielen na množstvo architektonických krás, ale aj tých prírodných. Mnohé z nich sú známe, ale iným sa takejto slávy až tak nedostalo. Pripravili sme si pre vás trojicu z takýchto miest, ktoré rozhodne stoja za vašu pozornosť.

Ilustračný obrázok k článku Top slávy sa im nedostalo, rozhodne však stoja za pozornosť: 3 krásy v okolí Nových Zámkov, ktoré by bol hriech nezažiť
Zdroj: TASR

Múzeum a ľudová izba v kaštieli

Múzeum sa nachádza v kaštieli v Bardoňove. Najvýznamnejšou pamiatkou obce je kaštieľ rodiny Kelecsényi, ktorý bol postavený v 18. storočí. Dnes kaštieľ slúži pre obecné účely, organizujú sa v ňom rôzne kultúrne podujatia. V pravom krídle je otvorený bar, v ľavom krídle je múzeum a ľudová izba. Múzeum a ľudová izba v Bardoňove boli otvorené 29. mája 2015 prostred­níctvom Občianskeho Združenia Barakcha- Barsbaracska a s pomocou obce. „Sú v nej vystavené predmety, ktoré sme zbierali dva roky pomocou obyvateľov obce. Ľudová izba je zariadená dobovým nábytkom, sú v nej vystavené tkané obrusy, kroje, ručne maľovaná keramika a hospodárske náradie. Izba dokumentuje ako žili ľudia v minulosti, ako sa odievali, ako pracovali,“ informuje Katarína Bogárová, Občianske združenie Barakcha- Barsbaracska.

Múzeum dokumentuje bohatú históriu obce a jej okolia, históriu šľachtických rodov v obci, ako aj históriu rodu Mirbach-Kelecsényi, Ambro a Simonyi a cirkevné dejiny obce. „Časť vystavených predmetov a rodinných fotografií nám daroval potomok rodu Kelecsényi, ktorý žije v Maďarsku, časť rodinných fotografií sme dostali od potomkov rodu Mirbach,“ vysvetľuje Bogárová. Okrem rodinných fotografií sú tu vystavené unikátne predmety pochádzajúce z kaštieľa v Bardoňove, ako aj Mirbachovho paláca v Bratislave, a to porcelán, obrazy a diplom grófa Dr. Emila Mirbacha.

„Múzeum je možné navštíviť po telefonickom dohovore počas pracovných dní na tel. č. 0904 207 291, 0948 166 492, alebo je možné prihlásiť sa na Obecnom úrade, ktorý sa nachádza iba 50 metrov od kaštieľa. Vstupné je dobrovoľné,“ dodala Katarína Bogárová, Občianske združenie Barakcha- Barsbaracska.

Svätá studnička

Svätá studnička sa nachádza v katastri obce Pozba na rázcestí Dedinka – Bardoňovo, v malom Lesíku. Pre veriacich ako aj pre turistov je to zaujímavé pútnické miesto so svojou polohou, v príjemnom prostredí, nachádzajúce sa v tichom údolí. Pri studničke sa nachádza kaplnka, Lurdská jaskyňa a novo vybudovaná krížová cesta. Nachádza sa tu vraj zázračný prameň. Pri prameni vody sa môžete občerstviť, nabrať si vody do fľašky. Legenda hovorí o liečivých účinkoch vody na oči. V období od mája do konca októbra sa tu konajú sväté omše v slovenskom jazyku ale aj v maďarčine. Týždenne sa na svätej omši zúčastní cca 400 ľudí.

„Podľa legendy sa tu zjavila Panna Mária. Ľudia si toto miesto veľmi ctili a vraj už v roku 1470 tu boli postavene prvé kaplnky. Kaplnka nad zázračným prameňom bola postavená v roku 1926 z milodarov pútnikov,“ povedala starostka obce Pozba Katarína Ivaničová a dodala, že studnička je ich pýcha.

Záhadné ruiny kláštora

Kedysi honosné sídlo pavlínskych mníchov, s kúpeľmi, záhradou, školou, s nemocnicou, rozsiahlymi pozemkami a hospodárstvom. Nad Podhájskou, v hustom lese, stojí opustený kláštor. Vlastne už len ruiny kláštora. To miesto volajú ľudia kláštor Mariánskej Čeľade a je vzdialené od obce necelých 10 kilometrov. Ruiny národnej kultúrnej pamiatky sú obrastené zeleňou a zdevastované človekom. Napriek tomu je história kláštora v Mariánskej Čeľadi, ktorý leží neďaleko známeho termálneho kúpaliska v Podhájskej, prepletená rôznymi legendami a vyžaruje stále svoju magickú silu.

Podľa legendy vraj v podzemných chodbách kláštora v Mariánskej Čeľadi mizli aj mladé dievčatá.

Ak by ste radi ruiny videli na vlastné oči máme pre vás inštrukcie. Ak vychádzate od železničnej stanice v obci Podhájska, potom prejdete na Beleckú ulicu, až k obchodu COOP Jednota. Zabočíte doprava na Kláštornú ulicu, napojíte sa na prudko stúpajúcu asfaltovú cestu (Dlhý vrch), ktorá povedie vedľa cintorína. Už len pokračujete ďalej rovno po asfaltke a prídete k ruinám paulínskeho kláštora Mária Čalád.

„V obci Veľké Lovce môžete navštíviť obecné múzeum v budove obecného úradu, kde nájdete historické materiály, listiny a záznamy k paulínskemu kláštoru Mária Čalád (1512),“ vysvetlila nám Alena Ďuráčová, Info centrum Podhájska.

Foto: ilustračné

Múzeum Bardoňovo
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM