Rôzne

Tohtoročný január dosahoval aprílové teploty: Zdá sa, že extrémy sa už skončili

V Hurbanove dosiahla priemerná denná teplota vzduchu 25. decembra 2013 plus 9,8 °C a 5. januára 2014 plus 8,9 °C. V obidvoch prípadoch dosiahla kladná odchýlka priemernej dennej teploty vzduchu od normálu hodnotu približne 10 °C.

Ilustračný obrázok k článku Tohtoročný január dosahoval aprílové teploty: Zdá sa, že extrémy sa už skončili
Zdroj: Webnoviny.sk

V piatok 10.1.2013 sa skončilo dlhé obdobie s nadnormálnou teplotou vzduchu, ktoré sa začalo pred vianočnými sviatkami. Toto približne trojtýždňové obdobie malo na Slovensku dva vrcholy. Prvý počas vianočných sviatkov a druhý v období Troch kráľov.

Najvyššie priemerné denné teploty vzduchu, ktoré boli v decembri 2013 a v jauári 2014 namerané v Hurbanove, sa na tejto meteorologickej stanici vyskytujú za normálnych okolností v polovici apríla.

Ešte nápadnejšie sa mimoriadne teplá fáza tohtoročnej zimy prejavila vo vysokých horských polohách. Prvá dekáda januára 2014 tam bola najteplejšia v celej histórii prevádzky vysokohorských meteorologických observatórií. „V priebehu poslednej dekády decembra 2013 a prvej dekády januára 2014 sme zaznamenávali rekordy charakteristík teploty vzduchu takmer každý deň,“ uvádzajú meteorológovia. Pozoruhodný bol ich častý výskyt na severe a severovýchode Slovenska, kde sa v minulosti v tomto ročnom období kladné rekordy nevyskytovali tak často, ako v teplejších oblastiach juhozápadného Slovenska. Takéto kladné teplotné anomálie na severe a severovýchode Slovenska súviseli aj s nedostatkom alebo úplnou absenciou snehovej pokrývky aj v regiónoch s chladnejšou alebo kontinentálnejšou klímou.

V najbližších dňoch sa očakáva mierne ochladenie. Teploty v noci aj na juhu by mali klesnúť pod nulu. Cez deň sa budú držať na úrovni v priemere 0 – 6 stupňov.

Zdroj: SHMÚ

Sara

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM