Rôzne

TIP na letný výlet: Štúrovo láka na kaviarničky, kúpalisko a návštevu Ostrihomu

Štúrovo je najjužnejšie položeným mestom na Slovensku, ktoré má najvyšší počet slnečných dní v roku.

Zdroj: Dnes24.sk

Leží na ľavom brehu Dunaja na slovensko-maďarskej hranici, a na svoje si tam prídu milovníci športu, vody aj histórie, povedala v rozhovore pre TASR zástupkyňa primátora Dominika Blaháková.

Najväčšou atrakciou je podľa jej slov kúpalisko Vadaš, ktoré má momentálne osem vonkajších bazénov, a práve v týchto dňoch odovzdali do prevádzky už deviaty bazén. Samotné kúpalisko Vadaš ponúka množstvo atrakcií, ako minigolf, lanový park, toboganový svet, wakeboard či motokáry.

Počas najfrekventova­nejšieho víkendu dosahuje denná návštevnosť kúpaliska zhruba 10 000 návštev­níkov.

Odovzdaním nového bazéna však podľa nej môže táto návštevnosť ešte stúpnuť.

„Mesto je pripravené aj pre priaznivcov cykloturistiky, nová dunajská hrádza dostala nový povrch a Štúrovom prechádza množstvo turistických trás vhodných pre rodiny s malými deťmi, ale sú k dispozícii aj trate dlhé 40 – 50 kilometrov, ako aj dlhšie trate smerujúce do Viedne či do Budapešti. Štúrovom prechádza európska diaľková cykloturistická trasa EuroVelo 6. Pre tých, ktorí prídu do mesta bez bicyklov a chcú sa bicyklovať, je pripravený systém zdieľania bicyklov Mária Valéria Bike, pomocou ktorého môžu navštíviť aj druhú stranu hranice – Ostrihom. Ide o nový cezhraničný projekt spustený tento rok,“ dodala.

V samotnom meste sa nachádza množstvo kaviarničiek, reštaurácií, zmrzlinární a v lete organizujú kultúrne programy, je tam tiež mestské múzeum i galéria.

„Pre tých, ktorí majú radi históriu, je tu možnosť prejsť Mostom Márie Valérie do historického maďarského mesta Ostrihom. Okrem občanov Slovenska navštevujú Štúrovo aj Česi, Maďari, Poliaci, ale aj ľudia z iných krajín,“ spresnila Blaháková. S Ostrihomom spája Štúrovo Most Márie Valérie, zrekonštruovaný v roku 2001. Dominantou Ostrihomu je bazilika, ktorá je najväčším kostolom Maďarska a patrí k najväčším nielen v Európe, ale i na svete.

Z veže katedrály sa ponúka výhľad na okolité pohoria Pilis a Börzsöny v Maďarsku, na Kováčovské kopce (Burda) a na sútok Dunaja s Hronom.

V súvislosti s epidemiologickou situáciou spôsobenou šírením nového koronavírusu viceprimátorka povedala, že kúpalisko i mesto konajú v zmysle usmernení hlavného hygienika a opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR. „Všade je zvýšená dezinfekcia, trvá naďalej povinnosť používania rúšok v interiéroch. Naozaj dbáme na zvýšenú hygienu a na bezpečnosť pre našich návštevníkov,“ zdôraznila Blaháková.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Štúrovo
7
Galéria
Zdroj: TASR/Ladislav Vallach
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM